Sparket på direkten

Onsdag kveld var det TVNorge-sjef Pål Trælviks tur. Han holdt på å luke løvetann hjemme i hagen på Nordstrand da han uventet fikk sparken. Han kjente ikke til styrets dramatiske beslutning før pressen var på tråden.

TV-avskjed blir Big Business

- Det burde være en menneskerett å slippe å bli fortalt av journalister at en har fått sparken, sier arbeidspsykolog Stig Berge Matthiesen ved Universitetet i Bergen.

Han avliver kontant myten om at ledere tar oppsigelsen med et skuldertrekk, pakker sin fallskjerm og hopper ut i nye eventyr.

- En leders selvbilde og selvrespekt er ofte sterkt knyttet til prestasjonene på jobben. Å bli kastet kan utløse voldsomme stressreaksjoner. Hvis oppsigelsen i tillegg kommer uventet og brettes ut i all offentlighet, forsterkes reaksjonsmønsteret, forteller Matthiesen.

Det siste året har rekken av toppsjefer med oppsigelse blitt lang. Åge Korsvold fikk fyken i Storebrand etter tvilsom egenhandel og Statsbygg-sjef Halvor Stormoen måtte gå etter avsløringer av at han hadde kjøpt konsulenttjenester for 40 millioner kroner av en ekskollega.

Helsedirektør Anne Alvik valgte å gå etter den såkalte Bærums-saken (aktiv dødshjelp), arbeidsdirektør Ted Hanisch fikk svi fordi etaten hadde trikset med tall, mens Karl Glad måtte forlate styreledervervet ved Ullevål sykehus fordi han ikke ville kutte nok i budsjettet.

Ingen av dem sluttet med glede.

Det gjorde definitivt ikke NSB-sjef Osmund Ueland heller. I juni i fjor ble han syndebukken for alt som hadde gått galt i NSB. Og det var mye. Men Ueland ville ikke forlate et selskap i krise. Han hadde en visjon og trodde på den. Men styret ledet av Arent M. Henriksen hadde ikke lenger tillit til ham. Nyheten om hans avgang slo ned som en bombe, iallfall for Ueland selv.

- Det var en personlig krise, erkjenner han i ettertid. Alle som rammes av oppsigelser kommer i en krisesituasjon. Det gjelder ikke bare ledere. Dette er noe både styremedlemmer og administrative ledere må ta inn over seg. De må opptre forutsigbart, slik at ikke overraskelsen over at en sies opp forsterker krisen, sier Ueland.

Han tror toppledere gjerne får det ekstra hardt psykisk, fordi de har investert så mye tid i selskapet og ofte vært eksponert mye i forbindelse med det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.