DEBATT

Spekulativt av Dagbladet

Dagbladets clickbait skaper frykt og redsel blant hudpasienter, skriver kronikkforfatter.

KRONIKKFORFATTER: Mari Øvergaard, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Tøri Gjendal

KRONIKKFORFATTER: Mari Øvergaard, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Tøri Gjendal

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Facebook-siden til Dagbladet varsles det med hvit og gul skrift på ildrød bakgrunn at «Vanlig hudproblem kobles til alvorlig sykdom» (8. februar 2024). I kommentarfeltet deles link til artikkelen «Atopisk eksem kobles til alvorlig sykdom», publisert samme dag, som er bak betalingsmur.

Artikkelen er opplysende om forskning om sammenhengen om atopisk eksem og tarmsykdom, og vi i Psoriasis- og eksemforbundet er enig med seniorrådgiver Arne Schatten i Mage-tarmforbundet, som sier i saken at det er nyttig med kunnskap om koblinger mellom sykdommer for å finne årsaker og som forhåpentligvis gi best mulig behandlingsalternativer. Men når saken vinkles nærmest som et faresignal på Facebook, er det ikke det minste rart at hudpasienter blir skremt og livredde.

Og når det står i Facebook-posten at dette gjelder «vanlig hudproblem» vil det ikke forundre oss om mange av oss som kan kjenne at huden blir tørr i vinterkulda også føler en viss uro når de får servert en slik skremselsvinkling.

Vi er klar over at dette fungerer og får oss til å klikke oss inn på saken. Det er heller ikke noe nytt at Dagbladet vinkler saker for å få oss til å lese om såkalte mirakelkurer som kan helbrede hudsykdommer. Her er noen titler: «Kvitt atopisk eksem med supergrep» (18. oktober 2022), «Ny psoriasis-hjelp: – Overgår alt!» (13. februar 2023) og «Ellinor (28) psoriasis-fri på fire uker» (8. mars 2023).

Artiklene handler kort sagt om legemidler mot hudsykdommer som atopisk eksem og psoriasis. Felles for sakene er at de vinkles slik at du kjapt og enkelt kan kvitte deg med en brysom sykdom, hvis du får tilgang til medisinen som omtales.

Det er flott at Dagbladet bidrar til å spre informasjon om huddiagnoser og forteller nyheter om forskning og legemidler. Vi i Psoriasis- og eksemforbundet applauderer også personene som deler sine historier - det krever både mot og styrke. Vi vil også takke avisa for at vi har fått komme til orde og kommentert i flere av sakene.

Men er Dagbladet klar over hva redaksjonen gjør når de sprer skrekk om hudsykdommer og hudplager for å oppnå flest mulig klikk? De legger ekstra sten til byrden til en pasientgruppe som allerede har nok av utfordringer og belastninger fra før av.

En doktorgradsavhandling om psykologiske utfordringer og livskvalitet blant pasienter med hudsykdommer ved det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo fra 2019 viser at risikoen for angst er 4,5 ganger høyere for hudpasienten enn normalbefolkningen. Forskingen viser også at sannsynligheten for depresjon er hele 6,3 ganger høyere enn normalbefolkning.

Sjansen for å slite med depresjon og angst er høyere for hudpasienter i Norge enn i andre europeiske land. En hudpasient fra Norge har opp mot 7,3 ganger høyere risiko for å bli deprimert, sammenliknet med en person av samme alder, kjønn og økonomi uten en hudlidelse.

Stress er regnet som en trigger for utslett, utbrudd og kløe for mange som har en hudsykdom. Dagbladets varselvinkling på Facebook er i høyeste grad et eksempel på en slik trigger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn