DEBATT

Oljeleting i Barentshavet:

Spenner bein på Ap

Det er ingen grunn for miljø- og klimaforkjempere til å ta seieren på forskudd. Regjeringens nye forslag til oljeskatt er et lite forpliktende valgkamputspill.

STORE UTFORDRINGER: Per i dag er fortsatt Goliat-feltet den eneste operative produksjonsinstallasjonen i Barentshavet. Goliat befinner seg relativt nær land, på 71 grader, det samme som Nordkapp. Problemene knyttet til installasjonen så langt har vært store nok. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB
STORE UTFORDRINGER: Per i dag er fortsatt Goliat-feltet den eneste operative produksjonsinstallasjonen i Barentshavet. Goliat befinner seg relativt nær land, på 71 grader, det samme som Nordkapp. Problemene knyttet til installasjonen så langt har vært store nok. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kan kontrasten være større? Våren 2020 så det ut til at den norske oljelobbyen fikk alt hva den pekte på, og mere til. Først presenterte Tina Bru og Sveinung Rotevatn en iskantdefinisjon som kan åpne for norsk oljeleting langt inne i den omstridte Svalbardsonen. Så kom den særdeles sjenerøse skattepakken.

Deretter den 25. konsesjonsrunden hvor selskapene ble invitert til å søke på en serie blokker helt opp mot 74 breddegrad. Subsidiene i skattepakken virket umiddelbart. Mens oljeinvesteringer i resten av verden gikk ned, ble det første corona-året et vekstår for norske oljeindustri. Investeringene ser ut til å ende på samme høye nivå i år. Viktigere på lang sikt: Skattevedtaket la til rette for gigantinvesteringer i nye felt som vil kunne prege Norge i mange tiår etter 2050.

I valgkampen 2021 så langt kan de se ut som bildet er snudd. En unison front av miljøpartier har vunnet oppslutning for et krav om stans i all ny oljeleting. Det spekuleres på om selv Ap og Sp har innsett at de må snu, at den 25. konsesjonsrunden kan bli den siste. Og så kommer altså regjeringens forslag til en ny nøytral oljeskatt som vil oppheve friinntekt- og leterefusjonsordningen, noe særlig fagøkonomer, men også klimaforkjempere lenge har vært imot.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer