KOMMENTARER

Sentral-Asia

Spillet om Kasakhstan

Mens Putin er opptatt av å vise muskler overfor Ukraina og Nato i vest, så eksploderer Kasakhstan, en strategisk alliert i øst. Det er ikke kalkulert, og heller maks uflaks.

KASAKHSTAN STÅR I BRANN: Og Russland spiller et høyt politisk spill i regionen. Foto: REUTERS / NTB
KASAKHSTAN STÅR I BRANN: Og Russland spiller et høyt politisk spill i regionen. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Skal vi tro Kasakhstans president Qasym-Zjomart Toqajev så var det terroristgrupper som hadde fått «god opplæring i utlandet» som sto bak de voldsomme opptøyene i Kasakhstans største by Almaty onsdag og torsdag denne uka. Og selv om opptøyene også oppsto spontant, som demonstrasjoner fordi gass ikke lenger skulle subsidieres, så skal vi denne gangen kanskje også tro litt på en autokratisk sentralasiatisk leder.

KASHAKSTAN: Flere demonstranter er drept under protester i byen Almaty i Kasakhstan. VIDEO: AP. Vis mer

For det er åpenbart grobunn for radikal islamisme i korrupte Kasakhstan. Episenteret for opprøret var Almaty, ikke langt fra Fergana-dalen et senter for radikal islam i Sentral-Asia, og derfor heller ikke så veldig langt fra Afghanistan. Hvis ikke opprøret allerede var ledet av «terrorister med god opplæring i utlandet», så er det god grunn til å tro at framtidige opprør vil være inspirert av det. I så fall har opprøret et politisk sprengstoff i seg som man er særlig oppmerksom på i Moskva.

Opprøret ser allerede ut til i hovedsak å være slått ned. En russiskledet elitestyrke fra Den kollektive sikkerhetspakten, som består av land i det tidligere Sovjetunionen, var på plass allerede torsdag, invitert av president Toqajev. Deres tilstedeværelse er viktig som en moralsk garanti for de kasakhiske sikkerhetsstyrkene som slår ned opprøret, fordi styrken framstår som en garantist for at presidenten og regimet ikke blir kastet. Men hva når opprøret er slått ned? Skal Russland fortsatt ha sikkerhetsstyrker i Kasakhstan, skal Russland være garantisten for Toqajevs makt, akkurat som det er garantisten for Aleksandr Lukasjenkos makt i Hviterussland?

Oljerike Kasakhstan har brukt sine petro-dollar til å føre en relativt uavhengig utenrikspolitikk. Ekspresident Nursultan Nazarbajev var alltid lydhør overfor Moskva, men han demonstrerte også sin uavhengighet ved bevisst å spille på Kina, Vesten og Tyrkia, til tidvis stor irritasjon i Kreml. Med russiske styrker som garantist mot at noe kuppforsøk i denne omgang lykkes, kan Russland ha fått oppfylt et av sine utenrikspolitiske mål - Kasakhstans fulle lojalitet og avhengighet av Russland.

Men det er i så fall en lojalitet som kommer til en potensielt høy pris. Nazarbajev var i sine 30 år som president garantisten for et sekulært styre i et overveiende muslimsk land. Men også han brukte det nasjonalistiske kortet for å mobilisere støtte. Dette var en mobilisering som ofte gikk ut over de nesten 25 prosent etniske russerne i landet, som har blitt stadig mer marginalisert. Hvordan vil dette utspille seg hvis oppfatningen etablerer seg i Kasakhstan at president Toqajevs styre bygger på russiske bajonetter? Hvordan vil en slik situasjon påvirke nasjonalisme, og i sin tur islamisme, fordi det strukturelt er en farlig religiøs dimensjon i Kasakhstans nasjonale mosaikk?

Russlands president var ikke i tvil om hva han skulle gjøre da han fikk oppfordringen om i sende sikkerhetsstyrker til Kasakhstan. Han sendte 3000 godt trente opprørssoldater, som skal sikre infrastruktur, men ikke være direkte involvert i å slå ned opprøret. Det vil innebære for mye risiko.

Men hva hvis opprøret ikke knuses nå, og Toqajev, som har lovet demokratiske reformer, ikke får kontroll? Han har ikke etablert seg som noen egentlig autoritær leder etter at ekspresident Nazurbajev overførte makt og presidentembetet til ham for bare litt over to år siden. Hva hvis sikkerhetsstyrkene er lojale mot ham fordi de russiske soldatene er garantistene for at ikke alt rakner? Hva hvis Russland må sende flere soldater og bli den fremmede garantisten for et upopulært regime?

Et russisk militært eventyr øst i Kasakhstan vil være like lite populært som et militært eventyr vest i Ukraina, der Russland i disse dager legger militært press på sin nabo for å prøve å presse Vesten og Nato til å gi sikkerhetsgarantier mot videre ekspansjon. Samtalene begynner nå i flere kanaler samtidig, og det var dette som var Putins åpenbare utenrikspolitiske prioritet før Kasakhstan denne uka plutselig eksploderte. Med spillet om Kasakhstan har Putin fått noe som likner mistenkelig på en tofrontskrig i hendene. Historiebøkene forteller at det er lite gunstig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer