KOMMENTARER

Sentral-Asia

Spillet om Kasakhstan

Mens Putin er opptatt av å vise muskler overfor Ukraina og Nato i vest, så eksploderer Kasakhstan, en strategisk alliert i øst. Det er ikke kalkulert, og heller maks uflaks.

KASAKHSTAN STÅR I BRANN: Og Russland spiller et høyt politisk spill i regionen. Foto: REUTERS / NTB
KASAKHSTAN STÅR I BRANN: Og Russland spiller et høyt politisk spill i regionen. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Skal vi tro Kasakhstans president Qasym-Zjomart Toqajev så var det terroristgrupper som hadde fått «god opplæring i utlandet» som sto bak de voldsomme opptøyene i Kasakhstans største by Almaty onsdag og torsdag denne uka. Og selv om opptøyene også oppsto spontant, som demonstrasjoner fordi gass ikke lenger skulle subsidieres, så skal vi denne gangen kanskje også tro litt på en autokratisk sentralasiatisk leder.

For det er åpenbart grobunn for radikal islamisme i korrupte Kasakhstan. Episenteret for opprøret var Almaty, ikke langt fra Fergana-dalen et senter for radikal islam i Sentral-Asia, og derfor heller ikke så veldig langt fra Afghanistan. Hvis ikke opprøret allerede var ledet av «terrorister med god opplæring i utlandet», så er det god grunn til å tro at framtidige opprør vil være inspirert av det. I så fall har opprøret et politisk sprengstoff i seg som man er særlig oppmerksom på i Moskva.

Opprøret ser allerede ut til i hovedsak å være slått ned. En russiskledet elitestyrke fra Den kollektive sikkerhetspakten, som består av land i det tidligere Sovjetunionen, var på plass allerede torsdag, invitert av president Toqajev. Deres tilstedeværelse er viktig som en moralsk garanti for de kasakhiske sikkerhetsstyrkene som slår ned opprøret, fordi styrken framstår som en garantist for at presidenten og regimet ikke blir kastet. Men hva når opprøret er slått ned? Skal Russland fortsatt ha sikkerhetsstyrker i Kasakhstan, skal Russland være garantisten for Toqajevs makt, akkurat som det er garantisten for Aleksandr Lukasjenkos makt i Hviterussland?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer