KOMMENTARER

Trumps siste dager

Spillet som avgjør Trumps skjebne

Riksrettssaken mot Donald Trump er et høyt spill for demokratene. Men det kan være et spill for galleriet for republikanerne. Nøkkelen er superspilleren Mitch McConnell.

NÅ ER DET ALVOR: Demokratens flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, viser fram dokumentet som betyr riksrettstiltale mot president Donald Trump. Foto: AFP / NTB
NÅ ER DET ALVOR: Demokratens flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, viser fram dokumentet som betyr riksrettstiltale mot president Donald Trump. Foto: AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Seint onsdag kveld norsk tid ble det klart at Donald Trump stilles for riksrett for 2. gang. Det har aldri tidligere skjedd i amerikansk historie. Men så har det heller aldri skjedd at en president har oppildnet sine tilhengere og sagt at de skal gå mot kongressen for å «slåss som faen», slik Trump gjorde 6. januar i forrige uke.

Denne gang er det en reell mulighet for at Trump blir dømt. Sjokket over hans ord, og konsekvensene av dem, har skapt et dystert alvor i den amerikanske hovedstaden. Alvoret understrekes av at den republikanske flertallslederen i Senatet, Mitch McConnell, i et notat sier at han ikke har bestemt seg for om han vil stemme for å dømme «sin» president fra sitt embete. Han sier at han vil høre på argumentene i salen når riksrettssaken skal opp til doms i Senatet, som har domsmyndighet i saken.

232 av representantene stemte for riksrettstiltalen mot Trump. 197 stemte imot. Det betyr at ti republikanere stemte sammen med demokratene, og mot sin egen president, etter stormingen av kongressen i forrige uke. Det var da mange av representantene måtte løpe i skjul da mobben som Trump støttet forårsaket fem menneskers død, blant dem en politimann som forsøkte å stoppe angrepet på Kongressen.

FREDLIG TONE: Donald Trump var opptatt av å samle nasjonen da han talte via en tale postet på Twitter onsdag 13. januar. Video: Twitter Vis mer

Anklagen i riksrettssaken er å ha oppfordret til opprør, til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen i forrige uke. Trump beskyldes også for ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget».

Og nettopp onsdag, i det huset stemte over riksrettstiltalen, kunne Donald Trump faktisk forveksles med en statsmann. I en uttalelse til Fox News - han er jo utestengt fra de aller fleste sosiale medier for spredning av hat og løgner - sier Trump: «I lys av rapporter om flere demonstrasjoner oppfordrer jeg innstendig om at det må være ingen vold, ingen lovbrudd og ingen vandalisme av noe slag».

Det er selvsagt lovlig seint for Trump å komme med dette etter volden, lovbruddene og vandalismen han ga startsignal til i forrige uke. Og også mange av de republikanerne som ikke stemte for å stille presidenten for riksrett understreket alvoret, og ga Trump hovedskylda for stormingen av Kongressen. Men de mente at en riksrett-prosess ikke er nødvendig fordi Trump likevel er ferdig som president 20. januar.

Den som likevel sa det sterkest var en av republikanerne som stemte for riksrettstiltale, Liz Cheney. Hun er nummer tre i det republikanske makthierarkiet i Representantenes hus, og hun sa dette om Trumps bidrag til stormingen av Kongressen: «Det har aldri vært begått noe større forræderi av en president i De forente stater».

SKREV UNDER: Her signerer Nancy Pelosi på dokumentet som stiller Trump for riksrett. Video: AP Vis mer

Og man kunne bli fristet til å tro at dette dreier seg om moral. Det gjør det selvfølgelig bare til en viss grad. Men mest av alt så dreier det seg om politikk. Og da er vi tilbake til Mitch McConnell, den mektigste republikaneren i Kongressen, som åpnet for å stemme for å dømme Trump i Senatet.

Det trengs 17 republikanske stemmer i senatet for å dømme Trump, når saken kommer opp, etter at han allerede er ute av Det hvite hus. McConnell har altså åpnet for å dømme Trump, og gjøre ham til en politisk spedalsk. Han har også sagt til rådgivere at det republikanske partiet kan være best tjent med et klart brudd med Trump og trumpismen.

Men kan man stole på McConnell oppriktighet? Spiller han for galleriet når han truer med å dumpe Trump, og sende ham - partifellen - ut i evig skam? Tidligere president Barack Obama stoler neppe på McConnell. I sin ferske biografi skriver Obama dette om Mitch McConnell:

- Det McConnell manglet av utstråling og interesse for politiske saker tok han til gagns igjen, for med disiplin, skarpsinn og skamløshet, som han benyttet i sin ensporete og lidenskapsløse streben etter makt, skriver Obama i dette karakterdrapet av en beskrivelse.

Så spørs det hva som til sjuende og sist gir McConnell og republikanerne det Obama oppfatter som mest skamløs makt. Å kaste Trump foran bussen, eller å fortsette å omgås en politisk spedalsk som om han ikke er smittefarlig.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer