KOMMENTARER

Trumps siste dager

Spillet som avgjør Trumps skjebne

Riksrettssaken mot Donald Trump er et høyt spill for demokratene. Men det kan være et spill for galleriet for republikanerne. Nøkkelen er superspilleren Mitch McConnell.

NÅ ER DET ALVOR: Demokratens flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, viser fram dokumentet som betyr riksrettstiltale mot president Donald Trump. Foto: AFP / NTB
NÅ ER DET ALVOR: Demokratens flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, viser fram dokumentet som betyr riksrettstiltale mot president Donald Trump. Foto: AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Seint onsdag kveld norsk tid ble det klart at Donald Trump stilles for riksrett for 2. gang. Det har aldri tidligere skjedd i amerikansk historie. Men så har det heller aldri skjedd at en president har oppildnet sine tilhengere og sagt at de skal gå mot kongressen for å «slåss som faen», slik Trump gjorde 6. januar i forrige uke.

Denne gang er det en reell mulighet for at Trump blir dømt. Sjokket over hans ord, og konsekvensene av dem, har skapt et dystert alvor i den amerikanske hovedstaden. Alvoret understrekes av at den republikanske flertallslederen i Senatet, Mitch McConnell, i et notat sier at han ikke har bestemt seg for om han vil stemme for å dømme «sin» president fra sitt embete. Han sier at han vil høre på argumentene i salen når riksrettssaken skal opp til doms i Senatet, som har domsmyndighet i saken.

232 av representantene stemte for riksrettstiltalen mot Trump. 197 stemte imot. Det betyr at ti republikanere stemte sammen med demokratene, og mot sin egen president, etter stormingen av kongressen i forrige uke. Det var da mange av representantene måtte løpe i skjul da mobben som Trump støttet forårsaket fem menneskers død, blant dem en politimann som forsøkte å stoppe angrepet på Kongressen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer