KOMMENTARER

Dagbladet avslører:

Spioner som elsker Norge

Spioner kommer i mange former. Dagbladets avsløringer om tett samarbeid mellom NTNU og Kinas militære universitet gir stor grunn til bekymring. Det bør settes spionalarm ved norske universiteter.

VIKTIG INFRASTRUKTUR: En kinesisk doktorgradsstudent kan ha fått tilgang på data om viktig infrastruktur. Illustrasjon: Equinor
VIKTIG INFRASTRUKTUR: En kinesisk doktorgradsstudent kan ha fått tilgang på data om viktig infrastruktur. Illustrasjon: Equinor Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Dagbladets avsløringer om en kinesisk utvekslingsstudent ved NTNU kunne nesten vært et plott snytt ut av nesa fra James Bond.

Se for deg at den hemmelige agenten Bond oppdager at en ung doktorgradsstudent kan være i landet på oppdrag fra myndighetene i Beijing, og at forskning og data om viktig infrastruktur kan brukes for å styrke forsvaret til et stadig mektigere og mer autoritært Kina.

Nå er det kanskje å ta litt vel hardt i for tilfellet jeg skal beskrive, men det er en tanke som det er verdt å forfølge og bekymre seg over.

Dagbladet har nemlig avslørt at en kinesisk doktorgradsstudent ved det trønderske universitetet NTNU har tette forbindelser til den kinesiske hæren. Mens studenten var på utveksling i Norge var hans veileder og mentor hjemme i Kina, Song Junqiang, samtidig høyt på strå i det kinesiske forsvaret. Song er dekorert med generalstjerner på skuldrene, har den gjeve tittelen generalmajor og har ifølge kinesiske medier utviklet systemer tatt i bruk av forsvarsavdelingen som kontrollerer Kinas arsenal av atomvåpen.

Studenten på utveksling til Norge var innrullert ved National University of Defense Technology (NUDT) som er direkte underlagt Den sentrale militærkommisjon, som igjen styres av det kinesiske kommunistpartiet.

De går ikke med gevær, men de er i militærets tjeneste, som en tysk Kina-ekspert kunne fortelle Dagbladet om forskerne og studentene ved universitetet.

Det sies at det var kommunistdiktator Mao Zedong selv som skrev vedtektene til universitetet på 1950-tallet. Hele formålet med utdanningen og forskningen er å styrke det kinesiske forsvaret. USA mistenker at supercomputerne som er utviklet ved NUDT brukes i Kinas atomvåpenprogram.

Selv om PST gjentatte ganger i sine trusselvurderinger har advart mot kinesisk etterretning på norske universiteter, blinket det tilsynelatende ingen varsellamper hos ledelsen i NTNU da doktorgradsstudenten, som altså må anses som å ha tette bånd til det kinesiske forsvaret, slapp inn.

Da en student med likelydende navn som utvekslingsstudenten skrev sin masteroppgave ved NUDT, skrev han i forordet at «I løpet av denne korte perioden på to og et halvt år har jeg utviklet meg fra å være en fersk student i forsvarsstudier til å bli en kvalifisert soldat». Mye tyder på at det er samme person det er snakk om.

Det er ingen grunn til å tro at han har fått tilgang på sensitiv informasjon, men han burde aldri vært sluppet inn universitetets dører.

Nå er det ikke sikkert konsekvensene av det hele er av James Bondske dimensjoner, men Ola Borten Moe kan godt la seg skremme av filmer fra den kalde krigen. Det bør gå en spionalarm på norske universiteter.

Mens USA allerede har strammet inn for det militære universitetet den kinesiske studenten kom fra, virker norske universiteter å ha en mer avslappet holdning til slikt.

NUDT ble listeført av amerikanske eksportkontrollmyndigheter i 2015. Det betyr at amerikanske virksomheter ikke kan eksportere bestemte varer eller yte bestemte tjenester for NUDT uten lisens fra myndighetene. Grunnen er at NUDTs supercomputere og mistanken om at de brukes til kampsimuleringer og testing av taktiske atomvåpen.

I Norge fikk denne studenten derimot tilgang til seismiske data rundt en norsk oljeplattform.

Generalmajor og veileder Song har i hjemlandet forsket på blant annet værvarsling. Det høres jo i utgangspunktet uskyldig ut, men som et av de statlige kinesiske mediene skriver er værvarsling «en viktig faktor for å gå seirende ut av krig» og at bruk av superdatamaskiner innen militær værvarsling har «bidratt direkte til å heve Kinas stridsevne».

Da veileder og generalmajor Song holdt en forelesning for studentene ved NUDT, skal formaningen ha vært at «Alle dere er fremragende studenter ved National University of Defense Technology, og i deres daglige studier må dere tenke over hvordan dere kan jobbe for å forbedre stridsevnen». Det er altså ikke noe vanlig universitet det er snakk om.

I PSTs trusselvurdering for 2021 ble det påpekt at flere stater vil «forsøke å anskaffe teknologi i Norge som de ikke har lov til å kjøpe, på grunn av eksportkontrollregelverket og vestlige sanksjoner. I tillegg vil noen stater utnytte norske utdannings- og forskningsinstitusjoner gjennom ulovlig kunnskapsoverføring. Russland, Kina, Iran og Pakistan vil utgjøre den største trusselen»

PST vil ikke kommentere enkelthendelser overfor Dagbladet. Det generelle svaret vi får tyder derimot på at PST mener denne studentens opphold burde vært omfattet av eksportkontrollregelverket og dermed ikke burde skjedd.

Det som gjør Kina ekstra problematisk er landets omfattende sikkerhetslover, som påbyr enkeltpersoner og institusjoner å dele informasjon med myndighetene. Det betyr at kinesiske statsborgere kan bli pålagt å dele informasjon, selv om de i utgangspunktet ikke ønsker det:

«Enhver kinesisk borger eller virksomhet kan ifølge kinesisk lovverk pålegges å samarbeide med landets etterretningsapparat. Det betyr at aktører som i utgangspunktet har legitime hensikter, kan beordres til å innhente informasjon på vegne av partistaten» ifølge PST.

Den kinesiske ambassaden i Norge spiller selvsagt ned det hele:

«Det vitenskapelige forskningssamarbeidet mellom Kina og Norge tjener interessene til begge sider. Internasjonalt samarbeid bør bygges på lover og fakta, heller enn grunnløse mistanker, for ikke å snakke om utestengelse, konfrontasjon og mentalitet fra Den kalde krigen» sier ambassaden til Dagbladet.

Men kanskje er litt «kald krig»-mentalitet på sin plass. Forskning- og høyere utdanningsminsiter Ola Borten Moe bør sette spionalarm ved norske universiteter.

Boikott av samarbeid med andre universiteter er ikke alltid en god idé, men at norske forskere ikke burde samarbeide med forskere som jobber for å gi Kina større militær slagkraft burde vært en nobrainer.

Nå er det norske regelverket under endring. Tidligere i år sendte Utenriksdepartementet en sak på høring som skal tydeliggjøre reglene rundt «kunnskapsoverføring».

Kina har for lengst forstått at spioner kommer i mange former. Vi kan ikke være naive og tro at verdens største bøllestat har rent mel i posen når de sender militærstudenter til oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer