LEDER

Valgkampen:

Spisser tonen, og går i strupen på Ap

De borgerlige ligger langt bak på målingene, og Høyre går i angrepsmodus.

LANDSMØTE: Høyres leder og statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
LANDSMØTE: Høyres leder og statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det skulle ikke etterlates noen tvil. Høyres landsmøte denne helga var proppfullt med budskap om et regjeringsparti i skarp valgkampmodus. Nestleder Jan Tore Sanner forsøkte mildt spøkefullt i et intervju å bruke tidspunktet – en langhelg med «inneklemt» dag – som bevis på at Erna Solberg slett ikke var sliten etter åtte år i regjering.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Partilederen selv, og flere andre, vinklet Høyres politikk som en motsats til Arbeiderpartiets slagord «Når er det vanlige folks tur». Høyre ruster seg til en valgkamp hvor de vil prøve å få debatten til å handle om samfunnet skal ha omsorg for de «vanlige» eller de «uvanlige» blant oss.

Bak dette retoriske krumspringet ligger det to grunnleggende politiske uenigheter: Høyre vil ha et større innslag av private løsninger i velferdsstaten, og argumenterer for at det gir større muligheter for å hjelpe de svakeste («uvanlige») i samfunnet. I tillegg er partiet imot venstresidens mer omfordelende skattepolitikk.

Et annet, spisset valgkamptema utmerker seg etter helgas Høyre-landsmøtet: Kampen om hvilket parti som har de beste løsningene for å få folk i arbeid igjen når coronaen slipper taket.

Erna Solberg kaller nå konsekvent arbeidsgivere i privat sektor for «jobbskapere». Høyre ønsker å få det som kan bli valgkampens store sak, den høye arbeidsledigheten, over på sin banehalvdel. Det vil partiet gjøre ved å få saken til å dreie seg om rammevilkår for det private næringslivet.

I partiprogrammet landet Høyre på flere standpunkter som skal forsøke å utlikne der hvor partiet står svakt, særlig i distriktspolitikken. Det går fortsatt inn for større kommuner, men går ikke eksplisitt inn for nye sammenslåinger. Et forslag om å knytte mer av jordbruksstøtten til produksjonsvolum i stedet for produksjonsareal, falt.

Samtidig vedtok partiet politikk som øker avstanden til regjeringspartner KrF. Høyre vil nå skrote kontantstøtten og gjøre det om til en ventestøtte for foreldre som står i kø for barnehageplass. Partiet vil ha sterkøl i butikk, og lengre åpningstider for ølsalg i butikk og på vinmonopolet. På begge disse områdene er det likevel vanskelig å se for seg at ikke KrF vil vinne fram dersom samarbeidet skulle fortsette etter valget.

Høyre sier også de vil kjempe for rusreform, selv om kampen i realiteten er tapt for denne gang. Det blåser en mild, verdiliberal bris i Høyre – heller ingen ulempe overfor en venstreside som for tida er mer preget av et sterkt, verdikonservativt Senterparti.

De borgerlige ligger langt bak på målingene, men Høyre ser ut til å ville gjøre sitt til at valgkampen blir en thriller.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer