KOMMENTARER

EM og OL

Sportens vesen er politisk

Noen hevder at idrett ikke er politikk, og at for eksempel homo-markeringer ikke hører hjemme i sportens verden. Sludder og pølsevev.

EN POLITISK YTRING: OL-ilden har kommet til Beijing-OL, som åpner om bare litt mer enn et halvt år. Foto: AP / NTB
EN POLITISK YTRING: OL-ilden har kommet til Beijing-OL, som åpner om bare litt mer enn et halvt år. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ballen kan nok være rund, selv om ytringene kan være skarpe. Ta for eksempel den østerrikske fotballspilleren Marko Arnautovic, som opprinnelig kommer fra Serbia. Under en kamp mot Nord-Makedonia under årets EM i fotball, scoret han det siste målet da Østerrike vant 3-1. Og for å feire ropte han ut: «Jeg skal knulle din albanske mamma». Han ropte på et språk alle eks-jugoslavere forstår, serbo-kroatisk. Og han ropte det til spillere på et lag der 30 prosent av befolkningen er etniske albanere. Man kan altså regne med at opptil flere på motsatt banehalvdel hadde grunn til å være blodig fornærmet på vegne av mora si. Og det var nettopp det som var meningen. For idrett er også en forlengelse av politikken, med andre midler.

Og selv om sårene fra de jugoslaviske borgerkrigene for 20 – 30 år siden, fortsatt er åpne revner, så vet også vi her i landet hva det egentlig handler om. For «det viktigste er ikke å vinne, men å slå svenskene». Det vet som kjent Petter Northug det meste om, og det er fordi all idrett også er en slags mobilisering av «stammen», av klanen, av lokalsamfunnet, av byen, av bydelen, av nasjonen. Tenk bare på hvordan fotballsupportere har det, der de lider seg gjennom sesong etter sesong med lag som aldri vinner, men supporterne holder likevel ut. Det handler om lojalitet, forpliktelse, tenk på kampsangen til fotballklubben Liverpool: «You´ll Never Walk Alone». Det er en politisk, ideologisk, ja, eksistensiell, ytring. Som går rett inn i kjernen i det brutale britiske klassesamfunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer