KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Sprenger atomskalaen

Vladimir Putin er grensesprengende. Først brøt han tabuet om okkupasjonskrig i Europa. Så sprenger han grensa for omgang med atomvåpen, skriver Morten Strand.

FINN GRAFF: Tegning, Finn Graff.
FINN GRAFF: Tegning, Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den utilslørte trusselen om å bruke atomvåpen er en del av spillet i krigen i Ukraina. Allerede i krigens første dager kom den russiske presidenten Vladimir Putin med den dramatiske advarselen om at alle som ville forsøke å blande seg inn i krigen risikerte konsekvenser «som man aldri tidligere har sett i historien».

Det ble tolket som - og det var - en åpen trussel om bruk av atomvåpen, hvis Vesten og Nato skulle blande seg direkte inn i Putins krig. Det var gått fem år siden konfrontasjonen mellom den amerikanske presidenten Donald Trump og den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un, og Trump truet med en «ild og vrede som verden aldri før har sett», hvis ikke Kim stanset sin rasling med atomvåpen. Kim svarte - som vi husker - med at «atomknappen alltid er på mitt bord». Som fikk Trump til å svare at hans atomknapp var «mye større».

Det var ille nok. Men til tross for det utvilsomme alvoret i situasjonen, hadde det et også et komisk skjær over seg, da klovnen, posøren, og ennå bare diktatorspiren Donald Trump gikk løs på operettediktatoren Kim, og de to liksom gikk bak gymsalen i storefri for å måle hvem som hadde størst baller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer