Springer på krigsstien

Peter Boenisch (73) tjente Springer-konsernet i 42 år, som sjefredaktør for Bild og Die Welt, formann i forstanderskapet, rådgiver og kommentator med en av Tysklands skarpeste penner. Inntil han i helga fikk sparken for illojalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Den offisielle begrunnelsen var at Boenisch, som i 1980-åra også var talsmann for forbundskansler Helmut Kohl, hadde skrevet en artikkel hos konkurrenten Süddeutsche Zeitung uten å spørre om lov i Axel-Springer-Verlag. Boenisch kritiserte ledelsen i Lufthansa, som har redusert antallet eksemplarer av Süddeutsche som legges ut i flyene og på tyske flyplasser. Bakgrunnen var at den liberale München-avisa hadde publisert kritiske artikler om flyselskapet.

- Dette er en ondsinnet straffeaksjon, en fare for ytringsfriheten, skrev Boenisch.

Peter Boenisch styrte Europas største boulevardavis da Heinrich Böll med romanen «Katharina Blums tapte ære» og Günter Wallraff alias Hans Eisser avslørte avisas arbeidsmetoder og kynisme. Boenisch blandet redaktørjobben med tjenester for vesttysk overvåking. Han pådro seg en millionbot fordi han ikke oppga konsulenthonorarer fra Daimler-Benz til skattefuten.

De siste åra har vi sett en annen, mer ettertenksom Boenisch. Han sa nei i sin faste spalte i Bild da Springer-avisene i vinter drev en mislykket kampanje for å styrte Joschka Fischer på grunn av utenriksministerens fortid som halvmaoist i Frankfurt på 70-tallet. Her ligger den egentlige årsaken til at han ble sparket, samme dag som Springer-konsernet la fram en årsberetning som fortalte om en omsetning på bortimot 24 milliarder kroner (pluss 8,9 prosent) og en fortjeneste på 800 millioner kroner i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer