Springer på krigsstien

Peter Boenisch (73) tjente Springer-konsernet i 42 år, som sjefredaktør for Bild og Die Welt, formann i forstanderskapet, rådgiver og kommentator med en av Tysklands skarpeste penner. Inntil han i helga fikk sparken for illojalitet.

  • Den offisielle begrunnelsen var at Boenisch, som i 1980-åra også var talsmann for forbundskansler Helmut Kohl, hadde skrevet en artikkel hos konkurrenten Süddeutsche Zeitung uten å spørre om lov i Axel-Springer-Verlag. Boenisch kritiserte ledelsen i Lufthansa, som har redusert antallet eksemplarer av Süddeutsche som legges ut i flyene og på tyske flyplasser. Bakgrunnen var at den liberale München-avisa hadde publisert kritiske artikler om flyselskapet.

- Dette er en ondsinnet straffeaksjon, en fare for ytringsfriheten, skrev Boenisch.

  • Peter Boenisch styrte Europas største boulevardavis da Heinrich Böll med romanen «Katharina Blums tapte ære» og Günter Wallraff alias Hans Eisser avslørte avisas arbeidsmetoder og kynisme. Boenisch blandet redaktørjobben med tjenester for vesttysk overvåking. Han pådro seg en millionbot fordi han ikke oppga konsulenthonorarer fra Daimler-Benz til skattefuten.

De siste åra har vi sett en annen, mer ettertenksom Boenisch. Han sa nei i sin faste spalte i Bild da Springer-avisene i vinter drev en mislykket kampanje for å styrte Joschka Fischer på grunn av utenriksministerens fortid som halvmaoist i Frankfurt på 70-tallet. Her ligger den egentlige årsaken til at han ble sparket, samme dag som Springer-konsernet la fram en årsberetning som fortalte om en omsetning på bortimot 24 milliarder kroner (pluss 8,9 prosent) og en fortjeneste på 800 millioner kroner i fjor.

  • Axel Springers enke Friede sitter med kontrollen i Europas største avishus, som eier 180 aviser og magasiner. Sammen med Leo Kirch - som er Silvio Berlusconis nære venn og partner - har hun kontroll over store private tv-selskaper som Sat-1, Pro-7 og betalingskanalen Premiere. 16 bokforlag solgte i fjor 12 millioner bøker.
  • Günter Wallraff er den første til å innrømme at dagens Bild er en annen og mer sofistikert avis enn den han avslørte. Nå settes Springers selvpålagte forsiktighet på prøve. Mulighetene for at postkommunister kan rykke inn i delstatsregjeringen i Berlin, 11 år etter Murens fall, har gitt startskuddet for en hysterisk antikommunistisk kampanje. Springer-Kirch-alliansens nye sterke mann, Georg Gafron (47), har regien nå - som sjefredaktør både i Berlins største avis, B.Z., i byens største radiostasjonen, 100,6, og i en lokal fjernsynssender. I hans verden truer fortsatt den samme røde terrorismen som Peter Boenisch har unnskyldt som en ungdommelig villfarelse.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.