DEBATT

Corona i valgkampen

Stå sammen hele veien!

Dersom håndteringen av coronapandemien blir til valgkamp, så svekkes både bekjempelsen av viruset og tilliten til myndighetene. Det taper alle på.

OPPFORDRING TIL POLITIKERNE: Diskuter gjerne krisepakkenes innretning og størrelse, og vær uenig om beredskap mot pandemien. Men stå sammen med fagfolkene om et tydelig budskap om gjeldende håndtering av smitten, skriver innsenderne. Foto: Vidar Ruud / NTB
OPPFORDRING TIL POLITIKERNE: Diskuter gjerne krisepakkenes innretning og størrelse, og vær uenig om beredskap mot pandemien. Men stå sammen med fagfolkene om et tydelig budskap om gjeldende håndtering av smitten, skriver innsenderne. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 71 000 +180
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+303.2K
døde 2 530 000 +5.4K
Se mer

Da pandemien nådde Norge i mars i fjor innførte regjeringen de sterkeste og mest inngripende tiltakene i fredstid. Alle kriser krever tydelig ledelse, og det var det vi så. Og selv om det er i strid med partipolitikkens vesen, hvor forskjellene mellom partiene dyrkes, sto politikerne sammen.

I tillegg sto politikerne sammen med fagetatene, og budskapet var enkelt og tydelig. Befolkningen forsto alvoret, aksepterte tiltakene og smittetallene gikk ned.

Klarer politikerne å holde fast på denne strategien? Til høsten er det stortingsvalg og meningsmålingene kommer hyppigere og får større og større oppmerksomhet. I løpet av året har vi sett at noen politikere ved enkelte anledninger «glemmer» betydningen av å stå samlet.

Siste eksempel er Frp, som utfordret regjeringens avgjørelse om å holde varehus og kjøpesenter stengt. Et annet eksempel er Arbeiderpartiets Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo. I en pressekonferanse den 9. februar påpekte han at det er en grense for hvor stor belastning folk kan bære.

OSLO-TILTAKENE: Dette sa byrådsleder Raymond Johansen om Oslo-tiltakene. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Jenny Emilie Aas / Ivan Larsson Vis mer

Det er selvsagt rett, og det er lurt å vise forståelse for slitasjen i befolkningen. Likevel kan ikke en leder stoppe budskapet der. God kriseledelse innebærer samtidig å motivere befolkningen til å holde ut, gjerne ved å peke på nødvendigheten av tiltakene og gevinsten ved å holde ut. Johansen gjorde ikke det. Han fortsatte med at Oslo kommune ønsker å ta kontroll over egne tiltak, og at han kommer til å være tydelig overfor regjeringen på det.

Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg, svarte med å kritisere Johansen for å politisere coronapandemien. Det kan vi gi henne rett i, men Høyre har heller ikke plettfri vandel. I fjor sommer fikk Høyre satt opp store reklameplakater hvor Erna Solberg var avbildet. På plakatene sto det «Trygt tilbake til hverdagen», sammen med Høyres logo og slagord. Dette var et lite diskré forsøk på å slå politisk mynt på coronapandemien, og kampanjen står i sterk kontrast til Ryggs advarsel mot å lage politikk ut av pandemien.

I tillegg til at politikerne må stå sammen, er det viktig at håndteringen av pandemien bygger på faglige råd. Det gjorde den når viruset kom til Norge, og det har vist seg å være klokt.

I fjor høst gjennomførte Dinamo en undersøkelse om folks holdninger til myndighetens kommunikasjon om corona. Det tydeligste funnet var at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sin synlighet har vært viktig for befolkningens tillit til smittevernrådene og aksept for tiltakene.

Her har politikerne stort sett vært flinke, men det er særlig ett unntak som bør trekkes fram. NHO og Norsk Industri fikk definere karantenereglene for utenlandske arbeidstakere. Det var mot de helsefaglige rådene, og flere smitteutbrudd utover høsten knyttes til importsmitte. I Hyllestad fikk de et større smitteutbrudd knyttet til verftet i kommunen. Til sammen fikk 131 personer påvist koronasmitte i kommunen med rundt 1300 innbyggere.

Det er viktig at politikerne fortsetter å lytte til faglig råd, selv når de er i strid med formål og interesser partiet til vanlig lytter godt til.

DRO PÅ REISE: Kritikken fortsetter å hagle mot senatoren Ted Cruz fra Texas. Video / foto: NTB. Vis mer

Vår oppfordring til politikerne i Norge er at de må utøve god kriseledelse. Diskuter gjerne krisepakkenes innretning og størrelse, og vær uenig om hva som burde vært bedre med beredskap mot en pandemi i Norge. Men stå sammen med fagfolkene om et tydelig budskap om den gjeldende håndteringen av smitten i samfunnet. Det har dere stort sett gjort fram til nå. Fortsatt med det, selv om valgkampen er i gang.

Status vaksinasjon Full oversikt

329 034 (6.1%)i Norge har fått dose nr 1
161 891 (3.02%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer