LEDER

Kasakhstan

Stabilt ustabilt i Putins bakgård

Korrupsjon og vanstyre får nå en garanti fra Putins Russland.

«STABILITET»: Januar-opprøret i Kasakhstan er slått ned. Her et bilde på lokal stabilitet, fra Almaty. Foto: AP / NTB
«STABILITET»: Januar-opprøret i Kasakhstan er slått ned. Her et bilde på lokal stabilitet, fra Almaty. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Opprøret i Kasakhstan er slått ned. Én pris er 164 døde demonstranter, og 16 døde politi. En annen pris er at Russlands president Vladimir Putin på den kasakhiske presidenten Qasym-Zjomart Toqajevs oppfordring sendte rundt 3000 spesialstyrker, og dermed skaffet seg enda litt mer innflytelse i det rikeste og inntil nå mest stabile av de sentralasiatiske landene. En tredje pris er at Putin framstår som garantisten for at korrupte og undertrykkende regimer fortsetter å regjere, etter at han i sakens anledning sa at han aldri mer vil tillate «fargede revolusjoner» - Putins stammespråk for folkelige opprør mot korrupsjon og maktmisbruk - på territoriet til det tidligere Sovjetunionen.

For Toqajev og Putin er det viktigste at «stabilitet» er gjenopprettet. Stabilitet er mantraet for autokratiske herskere som med god grunn er engstelige for at deres maktgrunnlag skal rives vekk under føttene deres. Men den stabiliteten de søker er ofte ikke noe annet enn et falskt bilde av den virkeligheten de oppkaster seg til herskere over. For under overflaten koker det ofte av misnøye på grunn av korrupsjon og vanstyre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer