KOMMENTARER

Rishi Sunak ny statsminister

Stakkars britene

Rishi Sunak fikk verdens tøffeste ryddejobb. Nå tar han frem øksen. Stakkars britene.

MANGEMILLIARDÆR: Rishi Sunak er Storbritannias første ikke-hvite statsminister, men flere er opptatt av at han også er den rikeste. Kan en mangemilliardær forstå problemene vanlige folk sliter med nå? Foto: John Sibley / Reuters
MANGEMILLIARDÆR: Rishi Sunak er Storbritannias første ikke-hvite statsminister, men flere er opptatt av at han også er den rikeste. Kan en mangemilliardær forstå problemene vanlige folk sliter med nå? Foto: John Sibley / Reuters Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er virkelig en uriaspost. Storbritannias nye statsminister, Rishi Sunak (42), overtar en havarert økonomi og et parti i full strid og i fritt fall i meningsmålingene. Det kan bli verre i de to åra han har på seg til neste valg.

For Rishi Sunak er nesten dømt til å bli en upopulær statsminister. Finansminister Jeremy Hunt, som ble hentet inn for å redde restene etter Liz Truss, har allerede varslet både kutt i velferd og skatteøkninger. Han jobber nå døgnet rundt for å finne kostnader som kan kuttes, og det vil ramme alt fra helsevesenet og utdanning til sosialstøtte og pensjoner, ifølge lekkasjer.

Sunak støtter en ny runde med omstridt «austerity»-politikk, altså kraftige innstramninger, som britene fortsatt husker så altfor godt fra hestekuren etter finanskrisen i 2008. Det skjer mens alle kostnader går i været; renteutgifter, matpriser, strømpriser.

Britene lider nå. Og de fryser.

De konservative tror Boris Johnsons tidligere finansminister er rett mann til å ta slike nådeløse valg. I den forrige lederstriden, hvor han tapte mot Liz Truss, advarte han mot hennes elleville skattelettelser. Han spådde akkurat hva som kom til å skje og omtales nå som smått genial og fremsynt, i hvert fall i partiet. Utenfor var vel advarslene ganske unisone.

Rishi Sunak har visstnok drømt om jobben lenge, sier de som kjenner ham, tross sin unge alder og at han ikke har vært blant de mest profilerte konservative politikerne. Som finansminister i Boris Johnsons skandaleombruste regjering, var han en av dem som gjorde jobben sin uten å skape store overskrifter, før han plutselig gjorde det til gagns ved å gå av og i praksis utløste Johnsons avgang. Det ble ikke tatt nådig opp av Boris og støttespillerne hans som stoppet ham i første runde.

Raseriet over «sviket» stakk så dypt at Rishi Sunak angivelig hadde avfunnet seg med at hans politiske liv var over. Han skal ha vurdert å trekke seg. Men i det konservative partiet snur ting raskt for tiden. På noen uker har han reist seg fra bakerste benk igjen til å bli partiets tredje leder på fire måneder, og Storbritannias tredje statsminister på like mange år.

Rishi Sunak blir også historisk. Med familiebakgrunn fra Punjab og Øst-Afrika, er han Storbritannias første ikke-hvite statsminister og dessuten den yngste siden 1812. Jeg kan ikke la være å tenke at dronning Elizabeth hadde likt å utnevne ham som sin siste statsminister fremfor den historiske parentesen Truss.

Men det er ikke Sunaks bakgrunn eller hudfarge britene er mest opptatt av akkurat nå. Det er formuen hans. Sunak er mangemilliardær, først og fremst på grunn av kona, Akshata Murty, som er datter av den indiske grunnleggeren av Infosys. Han har rukket å tjene sin egen formue også før han gikk inn i politikken, blant annet i Goldman Sachs. Sammen er de nummer 222 på lista over Storbritannias rikeste.

RETT PÅ SAK: Estlands utenriksminister Urmas Reinsalu lovprises for å være «rett på sak» etter Putin-svar. Video: Deutsche Welle. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Den store familieformuen er faktisk skyld i den eneste tilnærmete skandalen rundt Sunak. Da han var finansminister kom det fram at kona hadde drevet svært kreativ skattetilpasning. Det skapte tabloid storm.

Vil en mangemilliardær ha noen forståelse for de økonomiske problemene vanlige folk sliter med nå? Kan han leve seg inn i hvordan det er å klare seg på minstelønn og ikke ha råd til mat og varme? Rishi Sunaks fremtoning hjelper ham ikke. Han er en litt pertentlig, velkledd mann som snakker over hodene på mange og ser mer ut som en finansmegler i City enn en politiker i Westminster. Han er den absolutte motsatsen til sin gamle sjef, Boris Johnson, og det er kanskje en fordel. En partiundersøkelse viser i alle fall at britene, i den grad de kjenner ham, liker ham atskillig bedre enn Boris, for ikke å snakke om forgjengeren Liz Truss. Det skal ikke mye til, men det er i hvert fall noe å bygge på.

Sunaks jobb er ikke å være populær. Han skal først og fremst skape ro og tillit til britisk økonomi, deretter i partiet. Begge deler synes som en nesten uoverkommelig oppgave akkurat nå. Labour leder med over 30 prosentpoeng i meningsmålingene, og skulle de konservative finne på å skrive ut nyvalg, ville de bli utradert. Men som flere peker på, hvis han bare klarer å bli sittende de neste to årene, kan det se lysere ut ved neste valg. Britiske velgere har kort hukommelse og en hang til selvpining. Det er tross alt bare tre år siden de ga Boris Johnson en brakseier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer