Stans harry-misbruket!

Et levende språk er en størrelse i kontinuerlig endring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nye ord oppstår mens andre glemmes og forsvinner, kjente ord antar ny og annerledes mening for nye brukere, mens rettskriving og uttale endrer seg fortere enn Språkrådet rekker å si bannan .

Sånn har det alltid vært og slik vil det nok forbli en stund til, men det betyr ikke at vi skal godta alt som skjer uten å gjøre anskrik. Nå, for eksempel, ved starten av camping-og-grilldress-sesongen, er det på tide å rope et kraftig varsku over den utglidningen som har rammet ordet/begrepet harry.

Fra i utgangspunktet å være et presist sosialt signalement, har harry lidd den vanskjebne å bli redusert til bare enda et blekt og grått ord for «dumt», «tåpelig», «fjollete», «dustete» etc.

«Mercedes er en harry bil,» sa noen forleden og røpet med det sin uformuenhet: ting, det være seg bil, grilldress eller gullkjede kjøpt som metervare i Syden, kan ikke i seg selv være harry. Bare personer, altså atferdsvesener, kan være harry, og det er relasjonen person- ting som avgjør harryfaktoren. Derfor er det stadig fullt mulig å kjøre Mercedes - eller til og med BMW - uten å være harry, på samme måte som det går an å iføre seg grilldress eller gullkjede på en nesten ikke harry-framkallende måte. Harry, i ekstreme tilfeller blodharry, blir det først når samspillet mellom disse enkeltfaktorene begynner å avgi signaler, som for eksempel hvis man kjører rundt i Mercedes med albuen stikkende ut av sidevinduet, iført grilldress, svarte solbriller og femten meter forgylt kjetting rundt halsen og øvre del av brystet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer