Stans harry-misbruket!

Et levende språk er en størrelse i kontinuerlig endring.

Nye ord oppstår mens andre glemmes og forsvinner, kjente ord antar ny og annerledes mening for nye brukere, mens rettskriving og uttale endrer seg fortere enn Språkrådet rekker å si bannan .

Sånn har det alltid vært og slik vil det nok forbli en stund til, men det betyr ikke at vi skal godta alt som skjer uten å gjøre anskrik. Nå, for eksempel, ved starten av camping-og-grilldress-sesongen, er det på tide å rope et kraftig varsku over den utglidningen som har rammet ordet/begrepet harry.

  • Fra i utgangspunktet å være et presist sosialt signalement, har harry lidd den vanskjebne å bli redusert til bare enda et blekt og grått ord for «dumt», «tåpelig», «fjollete», «dustete» etc.

«Mercedes er en harry bil,» sa noen forleden og røpet med det sin uformuenhet: ting, det være seg bil, grilldress eller gullkjede kjøpt som metervare i Syden, kan ikke i seg selv være harry. Bare personer, altså atferdsvesener, kan være harry, og det er relasjonen person- ting som avgjør harryfaktoren. Derfor er det stadig fullt mulig å kjøre Mercedes - eller til og med BMW - uten å være harry, på samme måte som det går an å iføre seg grilldress eller gullkjede på en nesten ikke harry-framkallende måte. Harry, i ekstreme tilfeller blodharry, blir det først når samspillet mellom disse enkeltfaktorene begynner å avgi signaler, som for eksempel hvis man kjører rundt i Mercedes med albuen stikkende ut av sidevinduet, iført grilldress, svarte solbriller og femten meter forgylt kjetting rundt halsen og øvre del av brystet.

  • - Harry er et ord som har eksistert som slang siden 40-/50-tallet.

Det har blitt et samlebegrep for noe eller noen en ser ned på. Personlig mener jeg harry er en som er ekstremt folkelig eller ualminnelig alminnelig. Men begrepet er litt utvannet. Jeg har til og med hørt folk snakke om harry verdensdeler, uttalte vår ledende harryekspert, Are Kalvø, i 1999. Ordene falt kort tid etter at han hadde lansert sin banebrytende bok «Harry», et tungt løft som satirikeren gjennomførte helt uten offentlig støtte. Vi bør merke oss hans harryforståelse og bruk av ordet «utvannet», og snarest starte kampen for å gjenreise det ekte harrybegrepet før det ligger der, aldeles tappet for innhold og kraft. En kampsak for 1. mai i vår tid?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.