DEBATT

IEA og oljerapporten

Stans i oljeleting er ikke slutten

En beslutning om stans i leteaktivitet og utvikling av nye felt, vil frigjøre kapital, styrke bedrifter og våre dyktige arbeidsfolk i norsk industri.

IKKE LØNNSOMT: Budskapet fra IEA er at investering av kapital og ressurser i nye felt og utvidede reserver verken vil være økonomisk lønnsomt eller miljømessig bærekraftig for oss som nasjon og for verden, skriver innsenderne. Foto fra Ekofisk: Carina Johansen / NTB
IKKE LØNNSOMT: Budskapet fra IEA er at investering av kapital og ressurser i nye felt og utvidede reserver verken vil være økonomisk lønnsomt eller miljømessig bærekraftig for oss som nasjon og for verden, skriver innsenderne. Foto fra Ekofisk: Carina Johansen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk olje- og gassindustris faste støttespiller, det internasjonale Energibyrået (IEA), er tydelig i sin rapport til FNs klimapanel om at all ny leting etter olje og gass må stanses, fra og med i år. Det betyr ikke at vi skal skru igjen oljekrana – verdien av eksisterende felt skal tas ut. Men det betyr at vi må slutte å subsidiere oljebransjens nyinvesteringer og vri kompetanse og kapital mot nye næringer.

Dette har miljøbevegelsen og klimaforskerne sagt i tiår. IEA er derimot energibransjens eget organ, som tradisjonelt har snakket opp olje og snakket ned fornybar energi. Rapporten avviser tanken om at verden trenger så mye norsk olje og gass som mulig, så lenge som mulig. Ja, det vil fortsatt være behov for operasjon på eksisterende felt.

Drift av norske olje- og gassfelt vil skje som før, til de er tomme eller ulønnsomme. Men for ny leteaktivitet og nye konsesjonsrunder er IEAs klare beskjed: Stopp Nå.

Å si ja til omstilling er et ansvarlig første skritt for å bygge neste etappe i Norges industri- og energihistorie, solid forankret i mange tiårs erfaring med industriutvikling til havs. Men vi må velge kurs nå. IEAs rapport er ikke først og fremst fortellingen om det som ligger bak oss, men om mulighetene som ligger foran oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer