DEBATT

IEA og oljerapporten

Stans i oljeleting er ikke slutten

En beslutning om stans i leteaktivitet og utvikling av nye felt, vil frigjøre kapital, styrke bedrifter og våre dyktige arbeidsfolk i norsk industri.

IKKE LØNNSOMT: Budskapet fra IEA er at investering av kapital og ressurser i nye felt og utvidede reserver verken vil være økonomisk lønnsomt eller miljømessig bærekraftig for oss som nasjon og for verden, skriver innsenderne. Foto fra Ekofisk: Carina Johansen / NTB
IKKE LØNNSOMT: Budskapet fra IEA er at investering av kapital og ressurser i nye felt og utvidede reserver verken vil være økonomisk lønnsomt eller miljømessig bærekraftig for oss som nasjon og for verden, skriver innsenderne. Foto fra Ekofisk: Carina Johansen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk olje- og gassindustris faste støttespiller, det internasjonale Energibyrået (IEA), er tydelig i sin rapport til FNs klimapanel om at all ny leting etter olje og gass må stanses, fra og med i år. Det betyr ikke at vi skal skru igjen oljekrana – verdien av eksisterende felt skal tas ut. Men det betyr at vi må slutte å subsidiere oljebransjens nyinvesteringer og vri kompetanse og kapital mot nye næringer.

Dette har miljøbevegelsen og klimaforskerne sagt i tiår. IEA er derimot energibransjens eget organ, som tradisjonelt har snakket opp olje og snakket ned fornybar energi. Rapporten avviser tanken om at verden trenger så mye norsk olje og gass som mulig, så lenge som mulig. Ja, det vil fortsatt være behov for operasjon på eksisterende felt.

Drift av norske olje- og gassfelt vil skje som før, til de er tomme eller ulønnsomme. Men for ny leteaktivitet og nye konsesjonsrunder er IEAs klare beskjed: Stopp Nå.

Å si ja til omstilling er et ansvarlig første skritt for å bygge neste etappe i Norges industri- og energihistorie, solid forankret i mange tiårs erfaring med industriutvikling til havs. Men vi må velge kurs nå. IEAs rapport er ikke først og fremst fortellingen om det som ligger bak oss, men om mulighetene som ligger foran oss.

Arbeiderpartiet kan være garantisten for omstillingen til det grønne skiftet. Fordi rapporten samtidig gir løfter om stort potensial i grønn vekst, og viser til at over 30 millioner nye arbeidsplasser vil bli skapt når vi skal bygge vind, sol, vannkraft, energinett, utslippsfri kraftforsyning, utslippsfrie skip og utslippsfrie industriprodukter.

Norge er fantastisk posisjonert i dette landskapet!

En beslutning om stans i leteaktivitet og utvikling av nye felt vil frigjøre kapital, styrke bedrifter og våre dyktige arbeidsfolk i norsk industri, som i stedet kan brukes til å investere massivt i nye og utslippsfrie industriløsninger. Løsninger hvor Norge har et fortrinn nettopp på grunn av all erfaringen, teknologien og kompetansen som finnes på sokkelen.

Arbeiderpartiet vil med sin politikk øke norsk eksport utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030. Målet skal eies av partene i arbeidslivet og nås blant annet gjennom bransjeavtaler med næringslivet, fagbevegelse og myndighetene. Arbeiderpartiet har også laget en ambisiøs Nordsjøplan for hvordan vi skal videreutvikle norske havområder, vi har satt ambisiøse mål for havvind, hydrogen, nullutslippsskip og karbonfangst og lagring.

Alt dette er løsninger IEA trekker fram som avgjørende for å nå klimamålene.

TROR IKKE DET HAN HØRER: Denne uken er Atle Pettersen og Marte Bratberg deltakere i «Drømmehytta». Der forteller Marte om en av sine svake sider. Video: TV 2 Vis mer

Arbeiderpartiet vil opprette et nasjonalt råd for rettferdig omstilling der arbeidslivets parter har en sentral rolle. Systematisk samarbeid mellom fagbevegelse, næringsliv, kunnskapsmiljøer og myndigheter er et fortrinn Norge har, som mange andre land mangler. Det er et fortrinn som vil hjelpe oss å skape nye arbeidsplasser som vi skal leve av lenge, på skuldrene til de arbeidsplassene og den kompetansen vi lenge har levd av.

Budskapet fra IEA er at investering av kapital og ressurser i nye felt og utvidede reserver verken vil være økonomisk lønnsomt eller miljømessig bærekraftig for oss som nasjon og for verden. Kapasiteten i fornybar energi vil vokse dramatisk fram mot 2050, mens etterspørselen etter olje og oljeprisen vil falle like dramatisk. Da har vi som nasjon tapt store verdier for framtidige generasjoner, som kunne vært investert i det som vil bli framtidas næringer. I tillegg vil ikke klimaet tåle den tilleggsbelastningen som CO2 fra nye felt vil medføre. Da når vi ikke 1,5 graders målet.

Ved å ta styring over omstillingen av hvordan Norge forvalter våre energiressurser, kan Arbeiderpartiet bli partiet som forener de vanskelige hensynene som ingen andre partier har gode svar på. Vi skal holde folk i arbeid og vil skal omstille oss. Vi skal videreutvikle kompetansen som er bygget gjennom en aktiv og vellykket petroleumspolitikk over mange tiår. Og vi skal bruke den til å bygge ei framtid hvor vi skaper jobber og nye verdier samtidig som vi redder kloden.

Underskrevet av:

Anne Nyeggen, Forum for grønn vekst, Oslo Ap

Anne Rygh Pedersen, ordfører i Tønsberg og medl. av programkomiteen, Ap

Camilla Maria Brekke, Holmestrand Ap

Geir Hongrø, Nordre Follo Ap

Kristian Wengen, Vadsø Ap

Lars Erik Fuglesang, Bjerke Ap-lag, Oslo

Mads Danielsen, Hasle og Løren Ap-lag, Oslo

Melita Ringvold, Næringspolitisk forum, Oslo Ap

Roar Gravdahl, Bøler Ap-lag, Oslo

Stina Torjesen, Kristiansand Ap

Tord Steiro, Nesna Ap

Vemund Rundberget, Grünerløkka Ap, Oslo

Øivind Bergh, Arbeiderpartiets universitetslag, Bergen

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer