Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Stans NRKs faneflukt

Sparekniven slipes i NRK, og for Kringkastingsorkestret (KORK) fortoner den seg nok en gang som en giljotin mer enn som et kirurgisk instrument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På ny pruster NRKs ledelse at det ikke er en oppgave for institusjonen å holde seg med et eget orkester, i trygg forvissning om at den har det store, kommersielle brølet i ryggen.

  • NRKs rolle som daglig motsats til nettopp dette brølet later til å være en fraværende ambisjon på NRKs sjefsnivå.

Høye seer- og lyttertall synes å være både mål og mantra, og «publikum» later til å være definert som en remjende jaggernaut med såpe, foppall, såkalt «reality» og lurvete desperadokomikk som livsnødvendig næring. Avskåret fra dette, synes NRK-ledelsen å frykte, vil «publikum» gripe etter sin pistol, les: fjernkontroll, og svitsje til kanaler som av hensyn til Storting og annonsører ser seg nødt til å spe på med programmer mellom reklamespotene.

  • Overfor denne monumentale trusselen har NRK-ledelsen år for år lagt seg flatere og flatere,

dit hen at kulturprofilen mer og mer minner om den av en flatbanket hamster under et styggmønstret vegg-til-vegg-teppe.

  • Dette hadde vært greit dersom NRK hadde vært en kommersiell stasjon på linje med TV2, TV3, TVNorge og P4.

Men enten Bernander & co. liker det eller ei, har NRK kulturforpliktelser som de andre knapt er i stand til å stave. Det kjennes rart å måtte minne om at NRK mottar lisensmidler for å være alternativet til det kommersielle brølet, men det er åpenbart nødvendig. Forhenværende kulturminister Ellen Horn ga en slik påminnelse sist KORK ble truet, nåværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland bør gjøre det samme før kulturfiendtlige vedtak fattes.

  • Som «publikum» har jeg ingen sparegiljotin.

Men jeg eier ei skarp saks og er klar til å klippe opp lisensinnbetalingsblanketten i små, små biter hvis NRK-ledelsen leder KORK til skafottet. Jeg kan også tenke meg å bruke mye tid og krefter på å få andre til å gjøre det samme. Nok er nok.

Hele Norges coronakart