LEDER

Dagbladet mener:

Stans superlånene til barnehagegigantene

Store konserner kan drive barnehager med store inntjeningsmuligheter og liten risiko. Det er urimelig at de så lenge har fått gunstige lån i Husbanken.

GUNSTIG: Husbanken, som ble skapt for å hjelpe folk uten formue inn på boligmarkedet, har siden 2003 gitt gunstige lån til store barnehagekonsern, som har tjent seg svært rike. Ordningen er stanset, men kan gjenoppstå. Det bør ikke skje. Foto: Shutterstock / Scanpix.
GUNSTIG: Husbanken, som ble skapt for å hjelpe folk uten formue inn på boligmarkedet, har siden 2003 gitt gunstige lån til store barnehagekonsern, som har tjent seg svært rike. Ordningen er stanset, men kan gjenoppstå. Det bør ikke skje. Foto: Shutterstock / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er mange som kan trenge en ekstra håndsrekning fra det offentlige i pandemiåret. Store, private barnehagekjeder er blant dem som i lang tid har fått flere håndsrekninger enn de har behov for. Dagbladet har i dag en sak om hvordan flere større barnehageeiere på litt over et år har innfridd barnehagelån i Husbanken for to milliarder kroner, for så å selge til sammen 267 norske barnehager til utenlandske eiere. For dette har de kunnet innkassere nærmere sju milliarder.

Husbanken ble skapt for å hjelpe dårlige stilte huskjøpere, som ikke satt på noen egen formue, inn på boligmarkedet. Men etter barnehageforliket i 2003 fikk Husbanken også i oppgave å gi lån til den private barnehageutbyggingen. Det gjorde at private aktører med øye for profitt kunne ta opp svært gunstige lån, med lav rente og lang løpetid. I 2019 kunne Dagbladet rapportere at nær halvparten av Husbankens utestående barnehagelån var til fire ulike milliardkonsern.

Dette er bare nok et eksempel på hvordan systemet i mange år har lagt til rette for at offentlige midler og støtteordninger kan brukes til å gjøre noen få mennesker ustyrtelig rike, bare de sluses gjennom barnehagesektoren. I tillegg til de gunstige lånene har private aktører kunnet kjøpe billige tomter og lene seg på kontrakter med kommunene, som har et vedvarende og stort behov for barnehageplasser. De har kunnet operere med store inntjeningsmuligheter kombinert med svært lav risiko.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer