KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Stans sutringen

Det er typisk norsk å være halvhjertet. Vi støtter Ukrainas kamp for frihet og sanksjonene mot Russland. Helt til vi må betale prisen for det.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det nærmer seg 150 dager siden russiske stridsvogner begynte å legge stadig mer ukrainsk jord under og bak seg, og siden artilleriet og kulene begynte å regne over den ukrainske sivilbefolkningen.

Omtrent like lenge siden er massakren i Butsja, der russiske soldater henrettet uskyldige sivile på åpen gate og dumpet hundrevis av dem i massegraver.

Det er like lenge siden russiske soldater startet med massevoldtekter av ukrainske kvinner og siden millioner av ukrainere har måttet forlate hjemmene sine og blitt flyktninger fra russiske grusomheter; siden bombingen av fulle sykehus med gravide kvinner eller skoler med barn i startet.

Til tross for de stadige grusomhetene som fortsatt ryster Ukraina, er det mye som tyder på at vår solidaritet med det ukrainske folket har begynt å falme. Vi er stadig oss selv nærmest.

Da Russland gikk til fullskala krig mot Ukraina 24. februar, var det etter hvert en bred politisk enighet om å støtte ukrainerne med alt vi kunne: Send våpen! Sender penger! Ta imot flyktninger og hent ut sårede soldater.

Det virker lenge siden. Det er tilsynelatende helt andre saker som setter dagsorden i dag. Redselen for å dele av krafta vår, for eksempel.

Denne helgen minnet Jens Stoltenberg oss på at det er et moralsk ansvar å støtte Ukraina, at det koster og hvorfor alternativet er mye verre.

I en tale til den konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet slår en nærmest harmdirrende Stoltenberg fast at alle politikere har et ansvar for å støtte Ukraina. Betydelig, og over lang tid.

«Prisen vi betaler i EU, i Nato, er en kostnad vi kan måle i valuta, i penger. Prisen de betaler måles i liv som går tapt hver dag. Så vi må slutte å klage», sa Nato-sjefen. Han minnet også på at å lette sanksjonene nå, vil være en seier og en belønning for et Russland som oppfører seg brutalt.

Han ba egentlig både politikere og folk om å skjerpe seg.

På et punkt snudde det. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stilte opp i nesten samtlige nasjonalforsamlinger i Vesten for å skaffe mer våpen og bistand til landet sitt. Det fungerte. I løpet av kort tid ble gamle sikkerhetspolitiske kjepphester lagt bort, og alle mann og land løp til pumpene for å bistå Ukrainas kamp mot det russiske overgrepet.

Men viljen til langvarig støtte har nok aldri vært der. Så langt har vi i hvert fall ikke vært villige til å betale så mye for det. Jo, selvsagt har krigen i Ukraina kostet penger for den norske staten og sparebøssa oljefondet, men straks krigen i Ukraina har betydd vanskelige tider for vanlige folk, forsvinner mye av forståelsen og solidariteten. Da spørs det hvor lenge støtten egentlig kan vare når det begynner å stramme seg til.

For ei uke siden stengte den viktige gassledningen Nord Stream I for reparasjon. Rørsystemet frakter gass fra Russland til blant annet Tyskland og Italia. Betydelige og mektige EU-land, altså. Mandag meldte nyhetsbyrået Reuters at rørledningen kanskje ikke kommer til å åpne igjen.

Det vil skape panikk i Europa, som er altfor avhengig av russisk gass, og det vil presse gassprisene og dermed strømprisene ytterligere opp. Men det må på ingen måte bety at vi myker opp sanksjonene og fordømmelsen av den russiske angrepskrigen.

Vi trenger politikere som setter dette i sammenheng. Som forteller at sanksjonene mot Russland kommer til å smerte, men at det er nødvendig. Stoltenberg minner oss på hvor liten pris vi tross alt må betale sammenliknet med ukrainerne som enten er sendt i en blodig krig, eller har måttet flykte fra den.

Dette året kommer til å bli mye vanskeligere enn det forrige: – Vi må forberede oss på en tøff vinter. Vi må være ærlige og snakke sant om det som kommer, sier statsminister Jonas Gahr Støre i et intervju med E24. Han kan med fordel si det med enda større tydelighet: Norge skal stille seg bak knallharde sanksjoner mot Russland. Det kommer til å koste, men vi skal uansett stille opp for Europa og Ukrainas kamp for selvstendighet.

Strømprisene kommer til å være rekordhøye, men det er ingenting mot prisen ukrainerne betaler, eller de mange millioner som må legge seg sultne fordi hveteeksporten fra Ukraina og Russland har stoppet opp.

Hvis du noensinne har lurt på hva du hadde gjort dersom du levde under de store konfliktene og brytningstidene i det forrige århundret, så er svaret det du gjør akkurat nå. Hvis du er en av dem som har god råd, klager over at strømprisene går opp og krever full stans i kraftutveksling med andre land: skam deg. Å stå opp for Ukraina var aldri ment å være gratis.

Det ser ut som om vi har glemt at hjelp kan koste noe. Dersom vi slutter å hjelpe når det begynner å koste, så er det en moralsk fallitt.

Den norske solidariteten med Ukraina og tålmodigheten for videre sanksjoner virker som de er i et slags limbo. Det har vært enkelt så lenge vi ikke har kjent ordentlig på konsekvensene av det. Tida som kommer, vil være testen for om vi mener alvor.

Midt under den falmende støtten minner Stoltenberg oss på hvorfor vi gjør dette. Det er ikke gratis å la Russland herje som de vil. Det er heller ingenting som kan kalles solidarisk ved å kappe kraftkablene til utlandet og bygge murer med rikdom som mursteiner og egoisme som sement.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer