KOMMENTARER

Aksjesaken

Står ikke til troende

At Erna Solberg ikke har stilt spørsmål rundt ektemannens formue tidligere virker helt usannsynlig og uforklarlig. Svaret var bare en telefon til Skatteetaten unna.

FORKLARINGSPROBLEMER: Høyre-leder Erna Solberg under et intervju om avsløringene av ektemannen Sindre Finnes aksjehandler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARINGSPROBLEMER: Høyre-leder Erna Solberg under et intervju om avsløringene av ektemannen Sindre Finnes aksjehandler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): Dagbladet har som første redaksjon fått tilgang til skattemeldingene til Erna Solberg og Sindre Finnes i åra 2013–2021. Det har vi bedt om i nærmere to uker nå, og oppfordret dem om å legge kortene på bordet.

For første gang får vi nå den umaskerte sannheten rundt ekteparets eierskap. Det er en formue som er mye større enn vi trodde, og bevegelsene fra år til år burde fått varsellampene til å gå hos Erna Solberg.

I årene 2013 til 2021, da Erna Solberg var statsminister, gjennomførte Sindre Finnes 3600 aksjetransaksjoner. Erna Solberg har forklart at hun ikke kjente til ektemannens omfattende aksjehandler. Video: Christina Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Første år Solberg kunne se bruttoformuen til ektemannen på skattemeldingen, var i 2017 (på grunn av regelendring).

Da hadde han en formue på seks millioner. I 2018 hadde han en formue på 5,8 millioner, mens den steg til 6,58 millioner i 2019 og 7,91 millioner i 2020.

I 2021 var formuen økt til 9,359 millioner kroner. Fra 2020 til 2021 hadde gjelden til Finnes økt med cirka én million kroner. Dermed har han tilsynelatende tatt opp lån. Hva de pengene har gått til, vet vi ikke.

Denne økningen i formue har altså vært synlig på Erna Solbergs skattemelding. Det er ikke opplysninger Finnes har måttet gi henne frivillig.

Erna Solberg later titt og ofte som at dette er et hvilket som helst ekteskap. Det er det selvsagt ikke. Solberg trekker fram at det ikke er vanlig å mistro sin ektefelle, og det er det kanskje ikke, men de færreste ektefeller bor sammen i statsministerboligen. Hun visste jo at Finnes hadde drevet med aksjehandel tidligere.

Men det er ikke bare ektemannens formue Erna Solberg kunne fått tilgang til. Skatteetaten bekrefter overfor Dagbladet at Erna Solberg har rett til å be om innsyn i hele ektefellens skattemelding. Her framgår det altså aksjegevinster på flere hundretusen kroner.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

Det virker beint fram usannsynlig at ekteparets økning i formue skulle kunne forklares bare ved arv eller verdistigning på bolig. Det er en ukjent her – en X.

I likningstallene Dagbladet har hatt tilgang til, har ikke økningen i parets formue vært like tydelig. Det handler om at Solberg-regjeringen gjennom åtte år gjorde store kutt i formuesskatten og innførte stadig større rabatter på eierskap i aksjer. Da Solberg tok over i 2013 var rabatten på ti prosent. Da hun gikk av hadde den økt til 45 prosent.

Altså har Solbergs kutt i formuesskatten «skjult» den reelle aksjeformuen til paret, og dermed Sindre Finnes' eierskap.

Erna Solberg må begynne å ta ansvar for egne unnlatelser. Hun er partileder i Høyre og landets tidligere statsminister - ikke en forstadsfrue fra Bergen som ikke kunne hatt bedre oversikt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer