Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Staten sponser frynsegoder for 50 mill.

Staten og NSB sørger for sine egne. 45 000 statsbaneansatte får nyte godt av særdeles gunstige frynsegoder, helt skattefritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du ansatt, pensjonert fra eller gift med en i NSB-systemet får du ikke bare reise gratis på toget: Du slipper også å bekymre deg for dyre tannlegeregninger og medisiner. Staten og NSB sørger for at pensjonister, fast ansatte og deres familier - til sammen 45 000 mennesker - nyter godt av et særdeles gunstig frynsegode, skattefritt.

Ansatte i NSB og Jernbaneverket - både sjefer og underordnede - får refundert to tredjedeler av utgiftene de har til tannlege, medisiner og legebesøk. Alle er medlemmer av den lukrative Jernbanens sykekasse, som finansieres av arbeidsgiver og ansatte.

Helse-frynsegodene koster det statlige forvaltningsorganet Jernbaneverket og det statlig eide NSB ca. 23 millioner kroner i året - eller 2400 kroner for hver av de 9500 ansatte.

Selv trekkes pensjonistene og de ansatte 90 kroner i måneden på lønnsslippen - eller 1080 kroner året, for medlemsskapet i «verdens gunstigste sykekasse».

Som følge av den store eldrebølgen og at utgifter til egen helse er blitt dyrere, har også sykekassas utgifter vokst. Hver dag strømmer det inn regninger fra ansatte, pensjonister og enker etter pensjonister.

I år får NSB-familiene refundert helseutgifter for ca. 50 millioner kroner, mens medlemskontingenten bare utgjør ca. 25 millioner. Arbeidsgiver dekker resten.

Ordningen innebærer:

  • Vanlig konserverende tannbehandling (som plombering) refunderes med 65 prosent av utgiftene, basert på offentlige takster.
  • Utgifter til medisiner på hvit resept (f.eks. penicillin, allergimedisin, smertestillende midler, østrogen til kvinner i overgangsalder) refunderes med 65 prosent av apotekprisen.
  • Utgifter til legebesøk refunderes (allmennlege 110 kroner og spesialist 193 kroner).
Foto: ØRN E. BORGEN/Scanpix
Foto: ØRN E. BORGEN/Scanpix Vis mer

- Sykekassens største utgiftspost er tannlegeregninger for 24 millioner, bekrefter daglig leder i Jernbanens sykekasse, Per Gire.

Ansatte i NSB og ektefeller får dekket 65 prosent av vanlig tannreparasjon. Legebesøk koster staten 12 millioner, mens 14 millioner går til dekning av medisiner.

Vil tviholde

Leder i Norsk Jernbaneforbund, Ove Dalsheim, mener at selv om den spesielle sykekasseordningen er 150 år gammel, og opprettet i ei tid der velferdsgoder var mangelvare, har den fortsatt sin berettigelse:

- Vi vil kjempe for å beholde sykekasseordningen. Det er å betrakte som en del av ansettelsesvilkårene, og bidrar også til å gjøre jernbanen til en attraktiv arbeidsplass, sier han til Dagbladet.

Han ser problemet med at ordningen ikke lenger er selvfinansierende, og utelukker ikke at forbundet vil gå med på en omfordeling.

I ei tid med store omstillinger og privatisering ser forbundet at opparbeidede goder som fribilletter på tog, fri arbeidsreise og en gunstig sykekasseordning kan være truet.

Ivrer ikke

Arbeidsgiverne, som selv nyter godt av ordningene, ivrer ikke for å kutte utgiftene til de spesielle frynsegodene:

- Pensjonistene har en opparbeidet rettighet vi ikke uten videre kan ta fra dem. Når det gjelder oss yrkesaktive heller vi til å oppfatte sykekassen som endel av ansettelsesvilkårene.

- Vi har saken til vurdering, sier informasjonsdirektør i NSB, Audun Tjomsland.

Ledelsen i Jernbaneverket vil ikke kommentere saken.

Foto: ØRN E. BORGEN/Scanpix
Foto: GEIR BØLSTAD
Hele Norges coronakart