KOMMENTARER

India

Statsministeren som hører. Ingenting

Ingen vet det egentlige omfanget av katastrofen i India. Men lik i elver og mangel på ved til å kremere de døde forteller en dramatisk historie, skriver Morten Strand.

BILDE PÅ EN KATASTROFE: Det brenner i India, også politisk. Her kremeres de døde i Bengaluru Foto: REUTERS / NTB
BILDE PÅ EN KATASTROFE: Det brenner i India, også politisk. Her kremeres de døde i Bengaluru Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Noe helt nytt har dukket opp i det pandemi-rammede India. Mengder av lik fyller den hellige elva Gagnes og andre elver, og fanges opp av nett på strategiske steder for ikke å forurense elvevannet enda mer. Enkelte steder er det tatt bilder av mennesker som dumper disse likene fra bruer, fordi de som dumper likene ikke vet hvor ellers de skal gjøre av dem. Det er fordi det dør mange flere av corona-epidemien enn det de offisielle tallene forteller. Og fordi mange steder så rapporteres det om mangel på ved til å kremere likene i de utendørs-krematoriene som de siste ukene har preget nyhetsbildene fra landet med 1, 4 milliarder innbyggere. Og det får så være at dette er helligbrøde. For både likene i elvene, og mangelen på ved til å gi de døde en verdig avskjed, er bilder på en katastrofe.

CORONA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer

Disse bildene er så grufulle at de får sarte sjeler til å krympe seg. Men ikke statsminister Narendra Modi, skal man tro indiske politiske analytikere. Modi, som normalt er overalt og alle steder, er under pandemien plutselig borte. Statsministeren som har skapt seg en karriere på framfor alt å være lydhør og handlekraftig overfor den lille manns problemer og lidelser, ser plutselig ut til å ha blitt døv. Hvis han nå under pandemien skulle legge øret til marken for å lytte til folkets røster, så beskyldes han for å høre. Ingenting.

Mens smitten og dødstallene er i ferd med å flate ut i de store byene, så sprer pesten nå seg på landsbygda, der to tredeler av Indias befolkning bor. Offisielt er det litt under 25 millioner smittede, og litt over 250 000 døde av pandemien. Og det dør rundt 4000 mennesker hver dag. Men systematisk underrapportering av innlagte og døde på sykehus i de store byene gjør at det er grunn til å tro at det er mye verre i provinsen, der det ofte er verken leger eller sykehus til å fastslå hva folk dør av. For ikke å si telle de døde. Det er derfor grunn til å tro - også på grunn av likene i elvene, og mangelen på ved - at de virkelige tallene for ofre for pandemien er mange ganger så høye som de offisielle.

Og derfor, fordi Modi er sjeldent taus, og fordi India langt på vei hadde kontroll på pandemien i vinter, helt til statsministeren åpnet opp landet i mars og april, blant annet for religiøse seremonier og valgkamp i flere delstater, så hagler nå kritikken. BBC refererer til én avis som beskriver tilstanden sånn:

- Arroganse, hyper-nasjonalisme og byråkratisk inkompetanse har sammen skapt ei krise av episke dimensjoner.

Et av tilfellene med byråkratisk inkompetanse var tollere som stanset krisehjelp fra utlandet i flere dager fordi de krevde toll for hjelpen. Bølger av kritikk rammer nå statsministeren som ellers er en hindu-nasjonalist med konfrontasjon som politisk metode Til tross for dette var oppslutningen om ham forrige helg på hele 67 prosent, bare sju prosent ned fra forrige måling.

Likevel er ikke alt som det skal, også om vi ser bort fra pandemien. En av smitte-bombene i april var delstatsvalget i Vest-Bengal, med nærmere 100 millioner innbyggere. Modis og hans parti hadde satt seg fore å erobre flertallet i delstaten, for å demonstrere nasjonal styrke for hans aggressive hindu-nasjonalisme. Statsministerens nærmeste mann, innenriksminister Amit Shah drev hyperaktiv valgkamp, og Modi skrøt offentlig av hvor mange mennesker han dro på sine valgkamp-møter, som også var smittespredere. Shah skrøt av at Modis parti BJP, ville få mer enn 200 av delstatens 294 representanter, og drev blant annet valgkamp med løftet om at alle i delstaten ville få gratis vaksine hvis BJP vant valget.

Det gikk galt, og opposisjonen, Kongresspartiet - Gandhi-dynastiets parti - beholdt flertallet. BJP fikk bare inn 77 representanter. Partiet tapte fordi i stedet for å mobilisere for BJP, så mobiliserte Modi og Shah mot seg selv. Delstatens 30 millioner muslimer stemte blant annet taktisk, ved å stemme på det partiet som lå best an til å slå BJP, enten det var Kongresspartiet, eller kommunistene. Og pandemien er åpenbart en del av forklaringen på dette.

Det betyr langt fra at Modis tid er ute. Neste nasjonale valg er i 2024, og mye vann vil renne i havet før den tid. Men det er avgjørende for Modi at vannet som renner i havet ikke er fullt av lik fra pandemien.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer