LEDER

Statsråd på gutterommet

Kreativ smartness av Kjell Ingolf Ropstads type undergraver politikernes tillit.

HJEMMEKJÆR: Kristelig Folkepartis partileder Kjell Ingolf Ropstad meldte først i fjor høst flytting fra gutterommet til mamma og pappa i Moisund i Agder. Foto: Marit Hommedal / NTB
HJEMMEKJÆR: Kristelig Folkepartis partileder Kjell Ingolf Ropstad meldte først i fjor høst flytting fra gutterommet til mamma og pappa i Moisund i Agder. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fristelsen ble åpenbart for stor. I ti år hadde stortingsrepresentant, statsråd og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gratis stortingsbolig i Oslo. Det var mulig fordi han offisielt bodde på gutterommet i foreldrenes bolig i Agder. I denne perioden eide og solgte han også to boliger i Oslo og Lillestrøm. Framfor alt ble han etablert med ektefelle og to barn i den statlige leiligheten Stortinget ordnet med.

ARENDAL: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad får terningkast en av Dagbladets kommentarorer. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger. Reporter: Jørgen Gilbrant. Vis mer

Ifølge Aftenposten tjente Ropstad godt på ordningen. Han fikk gratis bolig for seg selv og familien. Han slapp skatt av fordelen ved fri bolig. Han har hatt mulighet til å reise gratis til foreldrene en gang i uka, og har ikke hatt utgifter til egen bolig på hjemstedet. Han har også fått 480 000 kroner i leieinntekter for boligen i Lillestrøm og en avkastning på 300 000 etter salget av denne.

Best av alt - sett fra Ropstads side - så var dette arrangementet formelt ikke i strid med Stortingets regelverk. I et dokument fra 1997 slo Finansdepartementet fast at en stortingsrepresentant som ikke har egen bolig på hjemstedet, kan være folkeregistrert hos sine foreldre og få de samme fordelene som en pendler.

På papiret går Ropstad fri. Men bare der. Ifølge Stortingets direktør, Marianne Andreassen, er ordningen ment å dekke et reelt pendlerbehov. KrF-lederen var huseier i Oslo-området, men valgte den mer lukrative ordningen med gutterommet. Statsminister Erna Solberg mener det er kritikkverdig at hennes statsråd benyttet seg av pendlerfordelene, men at det vil ikke få konsekvenser for ham.

Politikerne på Stortinget har en rekke fordeler, også av økonomisk art. De fleste av disse er direkte knyttet til utøvelsen av vervet som stortingsrepresentant. Det sier seg selv at politikere må være særdeles nøye med å overholde regelverket, og heller ikke benytte seg av eventuelle smutthull. Kreativ smartness av Ropstads type undergraver politikernes tillit.

Hvis Kjell Ingolf Ropstad hadde vært klient hos NAV og strukket regelverket, ville reaksjonen antakelig ha vært hard. Det er dette som bør være målestokken. Politikerne skal ikke ha privilegier eller særlig beskyttelse når de kommer på kant med regelverket. I denne saken viser Ropstad til regelverket, og sier han ikke er imot en gjennomgang av ordningen. Han burde ha beklaget og betalt tilbake den fortjenesten han har hatt av gratis bolig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer