KOMMENTARER

Stemmer teller, men oljeressurser avgjør

En av statsvitenskapens mest berømte teser viser oss hvorfor oljas dominerende posisjon kan være farlig for det norske samfunnet.

OLJEPOLITIKKEN AVGJORDE: Valgkampen i år gikk fra fullt fokus på å samle tilstrekkelig antall stemmer for å sikre et rødgrønt flertall, til full skjæring fordi bevaring av oljepolitikken viste seg å være viktigst. Foto: Terje Pedersen / NTB
OLJEPOLITIKKEN AVGJORDE: Valgkampen i år gikk fra fullt fokus på å samle tilstrekkelig antall stemmer for å sikre et rødgrønt flertall, til full skjæring fordi bevaring av oljepolitikken viste seg å være viktigst. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er hundre år siden Stein Rokkan ble født. Norges mest siterte samfunnsforsker ble forsøkt rekruttert av de store universitetene i utlandet, men var tro mot Universitetet i Bergen. Herfra utviklet han teorier og modeller som er blitt stående, og som er høyst relevante i dag. To av de mest kjente går rett inn som naturlige utgangspunkt for en analyse av årets stortingsvalg.

Rokkan var en av de som veldig tidlig var interessert i motsetningen mellom sentrum og periferi i politikken. By og land som slett ikke alltid går hand i hand. Nå er denne måten å forstå motsetninger i politikken dominerende, og har vært utgangspunkt for analyser av Trumps popularitet og Brexit – og selvsagt Senterpartiets framgang som en reaksjon på sentraliserende reformer.

Det er likevel en annen Rokkan-tese som også er verd å trekke fram etter høstens valg, nemlig «stemmer teller, men ressurser avgjør». Med en liten vri glir den rett inn i den andre hovedkonfliktlinjen ved årets stortingsvalg, klimadebatten.

Stemmer teller, men oljeressurser avgjør.

Rokkans poeng var at ved demokratiske valg er det stemmene, den numeriske opptellingen, som bestemmer sammensetningen av nasjonalforsamlingen og andre styrende organer. Likevel er det ressursene de ulike partiene drar veksler på som avgjør den endelige politikkutformingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer