Krigen i Ukraina

Stenger døra for russere som vil ut

Norge innfører visumregler som gjør det vanskeligere for russere å komme til Norge. I ei tid da mange av dem nettopp trenger å ha ei fluktrute.

TATT: En demonstrant mot Putin-statens krigspolitikk blir tatt i Moskva, torsdag. Foto: AP / NTB
TATT: En demonstrant mot Putin-statens krigspolitikk blir tatt i Moskva, torsdag. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Riktignok bare en notis i nyhetsstrømmen fra krigen i Ukraina. Men torsdag fulgte Norge EU, og gjorde det vanskeligere for russiske borgere å få visum til kongeriket. Det vil bli dyrere, og ta lengre tid. For hensikten er klar. Regjeringen sier ganske direkte at den ønsker at færrest mulig russere skal slippe inn i Norge.

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer

Beslutningen kommer én dag etter at president Vladimir Putin holdt en tale fylt av løgner, og med krav om delvis militær mobilisering på grunn av krigen i Ukraina. 300 000 nye soldater skal sendes i krigen under tvang, i en krig som får stadig mer karakter av å være ei kjøttkvern, der Putin kaller unge menn inn til å dø for seg, og hans vanvittige krigseventyr.

De baltiske landene og Polen har gått lenger enn EU, og nå Norge, og avviser russere ved sine grenser, selv om de har gyldige Schengen-visa, og Finland vurderer å gjøre det samme. Hensikten er å sende signaler til Russland om hvor uakseptabel Putins krigføring i Ukraina er. Men dette er signaler som for lengst er forstått og fordøyd av russiske myndigheter.

Med å lukke russere inne i landet, og stenge de ofte rimeligste mulighetene for folk til å komme ut av landet, sender de baltiske landene og Polen, men også resten av EU og Norge, nå det signalet at russere er uønsket i Europa. For mange russere er det som en selvoppfyllende profeti, om et Europa der russofobien herjer. Sånn er det en lissepasning til Putin-statens propaganda.

Torsdag ble 1 300 demonstranter arrestert i Moskva, St. Petersburg, og et 20-talls andre byer i Russland. Bortsett fra ukrainske soldater, er dette de aller modigste i kampen mot Putin, og mennene som ble arrestert risikerer å bli tvangsrekruttert, og sendt mer eller mindre direkte til fronten i Ukraina. Som kanonføde.

Mange av dem som nå desperat prøver å slippe ut av Putins Russland, representerer det andre - det siviliserte - Russland. Mer enn 400 000 hadde allerede flyktet, før Putins tale torsdag. De andre som nå har fått enda bedre grunner til å forlate landet, fortjener vår uttrykte støtte, og ikke vår avvisning.

For ikke minst i en krig så gjelder det å ha både et hjerte, og være i stand til å ha to tanker i hodet samtidig. Én er en uforbeholden solidaritet med ukrainerne. En annen er at det også kommer ei tid etter krigen. Da er det viktig at det siviliserte Russland fortsatt er nettopp det - sivilisert. Og ikke er både mishandlet og kriminalisert av Putin-staten, og glemt og foraktet av Vesten - hvori opptatt Norge.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer