KOMMENTARER

Coronaviruset:

Stenger Norge på overtid

Erna har stengt grensene. I siste liten. Hensynet til næringslivet har veid tyngre enn ansvaret for folkehelsen.

STRENGE TILTAK: Statsminister Erna Solberg: - I praksis blir grensen stengt. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Regjeringen har vært på retrett i månedsvis. Opposisjonen, og særlig Frp og Sylvi Listhaug, har hamret løs på den svake grensekontrollen. Etter hvert har hele den såkalte firerbanden (Ap, Sp, Frp og SV) samlet seg i kritikken av regjeringens manglende vilje til å stanse importsmitten. Nå tar Erna Solberg grep.

Regjeringen innfører de strengeste innreisereglene siden mars i fjor. Årsaken er den grunnleggende usikkerheten som knytter seg til det britiske mutantviruset. I andre land har den ført til at pandemien er ute av myndighetenes kontroll. Å hindre en liknende utvikling i Norge er blitt regjeringens høyeste prioritet.

Viruset er dynamisk. Det endrer seg og skjuler sine spor. For eksempel kan det gå lang tid fra en person blir smittet til han eller hun får symptomer og blir syk. Derfor er jakten på virusvariantene særdeles krevende. Det gjenspeiles i politikernes dilemma. Ingen har noe klart svar på hva som er de beste løsningene og retningene som fører dit. Veien må bli til mens du velger virkemidler.

Som vi nå ser: En ny virusvariant kaster om på regjeringens strategi for et åpnere Norge. Nedstengingen rundt nyttår skulle være et krafttak mot en oppblomstring av coronasmitte. Det ble en suksess. Virusets spredningskraft - det såkalte R-tallet - sank til 0,6.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer