DEBATT

Karikaturstriden

Stigmatisering hjelper ikke

Motgiften mot at enkelte har reagert med vold på sjikanerende karikaturtegninger, er ikke å sjikanere mer.

FORDØMMER ANGREPENE: - La det ikke være noen tvil, norske muslimer fordømmer terrorangrepet i Frankrike, som alle andre, skriver innsenderen. Foto: Privat

FORDØMMER ANGREPENE: - La det ikke være noen tvil, norske muslimer fordømmer terrorangrepet i Frankrike, som alle andre, skriver innsenderen. Foto: Privat

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det i løpet av den siste uka hengt opp tegninger av en sint muslimsk mann med ei bombe i turbanen. Bildet skal forestille profeten Muhammad, og nører opp under en gammel negativ stereotypi av muslimer som farlige mennesker. Motivet bak å henge opp antimuslimske tegninger på steder hvor de ikke kan unnslippe allmennhetens blikk, er etter mitt skjønn åpenbart å stigmatisere en hel religiøs gruppe.

Mange har spurt hvorfor muslimer støtes av påstått uskyldig satire. Svaret er sammensatt.

Først er det viktig at man får ryddet vekk en misforståelse: Det er ikke tegningene i seg selv som provoserer, men det tegningene representerer. Historisk har muslimer generelt unngått å tegne Gud, eller hans profeter, men har likevel ikke blitt provosert av respektfulle tegninger.

Hva angår Charlie Hebdo, er det dessuten ikke bare de feilaktige avbildningene av Profeten som vekker forargelse, men også de som dehumaniserer muslimer og fremmer rasisme. Eksempelvis har magasinet indikert at flyktningbarn som kommer over Middelhavet blir seksualforbrytere som voksne.

Nedverdigende framstillinger av profeten sårer, fordi han er muslimers rollemodell. Ved å tillegge rollemodellen negative karakteristikker, tillegger man implisitt også hans følgere disse karakteristikkene. I tillegg holder muslimer profeten svært kjær, og det er en allmennmenneskelig psykologisk impuls å reagere emosjonelt når noen en elsker blir karikert på ydmykende vis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer