KOMMENTARER

De uvaksinerte

Stikk eller stikk'a

Hva skal vi gjøre med folk som nekter å ta vaksinen? Fortjener de å bli forvist til en øde øy, eller holder det med litt buksevann?

TEGNING: Finn Graff
TEGNING: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Husker dere joggerne? I et anfall av panikk i starten av pandemien raste folk mot joggerne. En politisk redaktør skrev til og med en opphisset kommentar om hensynsløse mennesker som løp gatelangs, mens de pustet og peste og sprutet kroppsvæsker på forbipasserende. Dette måtte de øyeblikkelig holde opp med. Eventuelt kunne de finne seg en øde sti inne i skogen et sted.

TA VAKSINE: Raseriet mot de uvaksinerte har eksplodert i sosiale medier, men den norske modellen som er bygget på tillit og frivillighet, har vist seg å trumfe tvang og autoritære metoder. Foto: Berit Roald / NTB
TA VAKSINE: Raseriet mot de uvaksinerte har eksplodert i sosiale medier, men den norske modellen som er bygget på tillit og frivillighet, har vist seg å trumfe tvang og autoritære metoder. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Og så var det hyttefolket, forbanna egoister som stakk til fjells med smittebomber i bagasjen. Hva om de skar seg i tommelen når de kuttet grønnsaker og overbelastet det lokale helsevesenet midt i en pandemi? Hva da med bygdas befolkning? Og de helsikes søringene, burde det ikke snart innføres en søringkarantene for å stanse Oslo-pesten fra å spre seg land og strand rundt? Ikke bare hadde Oslo-folk desidert mest smitte i landet, men på toppen av det hele krevde de å få flest vaksiner også, elitistene.

KOMMENTATOR: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kutt hue av dem, sleng dem i søppelsjakta hele bunten, som dikteren Harald Sverdrup skrev ironisk om norske fordommer. Det rammet nordlendinger den gangen. Pandemien har åpnet for nye.

Party-svenskene dro hjem, så vi kunne ikke skylde på dem. Men vi hadde jo pakistanerne. Og somalierne. Og østeuropeerne. Etter vaksinen har vi fått en samlegruppe å vende sinnet mot, de uvaksinerte. Den er på rundt 110000 mennesker som av ulike grunner ikke er vaksinert, men bare noen få tusen av medisinske årsaker.

OMIKRON: Henrik Ullum svarte på spørsmål etter pressekonferansen om coronaviruset i København den 16. desember. Video: Ritzau. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

De uvaksinerte er pandemiens pariakaste. Etter den siste nedstengningen har raseriet mot de uvaksinerte i sosiale medier eksplodert. Mens de aller fleste i fredstid støtter prinsippet om frivillighet, er det nå krig. Det snakkes om å forvise uvaksinerte til en øde øy, sette dem i karantene, la dem bære et synlig tegn, nekte dem jobb og sosial omgang, til og med nekte dem pleie - og dette er bare de rent praktiske løsningene. Hva normalt sindige folk fantaserer om å gjøre med dem, er oppsiktsvekkende aggressivt, selv om en del er skrevet med galgenhumor. Den fredsæle visesangeren Frida Ånnevik mente noen av forslagene var for drøye og kom med et alternativ: Hva med litt buksevann?

Raseriet har en klar sammenheng med at de nye tiltakene er innført for å hindre kollaps i helsevesenet, og ifølge sykehusene er et flertall av de innlagte med covid-19 uvaksinerte. Da er det lett å skylde på denne gruppen for de enorme økonomiske og sosiale konsekvensene tiltakene har, lettere enn å skylde på dårlig sykehuskapasitet, eller hate et virus. Viruset bryr seg ikke.

Nå har frustrasjonen smittet over i de redigerte mediene. På statsministerens halvårlige pressekonferanse denne uka, handlet de fleste spørsmålene om hva Jonas Gahr Støre hadde tenkt å gjøre med de uvaksinerte; hvordan kunne han sørge for å isolere dem fra resten av befolkningen? En kommentator spurte om det ikke var mulig å straffe dem økonomisk gjennom å tvinge dem til å ta dyre tester for å kunne bevege seg fritt.

Det er her vi er etter to år med pandemi. Ingen leer på et øyelokk over spørsmål om å straffe og isolere en del av befolkningen, som ikke bryter noen lov.

Jeg skjønner folk som skriker ut sin fortvilelse og forbannelse. Jeg kjenner vaksineskeptikere, som jeg heldigvis nå er forhindret fra å omgås. Leger og sykepleiere over hele verden må daglig behandle folk som til sitt siste pust fornekter at covid-19 overhodet eksisterer, og synet på pandemien og vaksiner skaper dyp splid i flere land. I Norge er det annerledes. Godt over 70 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert; i enkelte bydeler i Oslo over 90 prosent. Det er ingen politisk strid om pandemiens alvor eller nødvendigheten av vaksinasjon. Så hvem er det den store majoriteten roper ut sin vrede mot?

Norske såkalte anti-vaxere er en relativt liten gruppe, selv om de troende kan være enerverende nok med sin hang til pseudovitenskap, fake news og koko-konspirasjoner. De uvaksinerte er likevel en sammensatt gruppe. Flere av dem som opptar intensivplasser på sykehusene har utenlandsk opprinnelse, mange er østeuropeere som er preget av å komme fra regimer hvor myndighetene har lav tillit. De lar seg ikke rokke av trusler om buksevann.

I land som bruker ulike former for tvang, er vaksinegraden lavere. Sinnatweets ser heller ikke ut til å hjelpe. Tillit og frivillighet trumfer både autoritære metoder og raseri.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer