«Still going strong»

«Det er nesten som å lese en film.» «Da jeg leste følte jeg at Aarnes var til stede.» «Jeg leser boka som et kristent dokument.»

Lovordene og gratulasjonene sto i kø da boka «Ut av fatning. Asbjørn Aarnes i samtale med Hall Bjørnstad» ble lansert i går. Samtalen er formen. Et livsportrett er resultatet.

  • Hall Bjørnstad, stipendiat i fransk litteratur ved Universitetet i Oslo, har ført boka i pennen i intervjuform.

- I samtalen er han i sitt ess, sa Bjørnstad om Aarnes i går. Som han også skriver i sitt forord, har han formidlet ikke bare Aarnes' tenkte tanker, men hans tenkende tanke. Målet har vært å vise Aarnes i intellektuell interaksjon.

  • Og om begrepet intellektuell med rette kan tas i bruk stadig sjeldnere, er det i høyeste grad en riktig betegnelse på Asbjørn Aarnes. Han var professor i europeisk litteraturhistorie ved Universitetet i Oslo i en årrekke, en viktig kulturformidler og åndsforsker. Møter med ulike sentrale personligheter har inspirert ham: «Du kan godt si det slik at møtet med universitetet ble så sterkt nettopp ved at det dannet rammen for en hel serie sterke møter.» «Fortell!» oppfordrer Bjørnstad og slik skrider boka fram. Fra Aarnes' første faglærer, Arne Næss, lærer i fransk, Peter Rokseth, medstudent og romkamerat Hans Skjervheim, deres lærer A. H. Winsnes, Francis Bull, Nic. Stang, Emil Boyson og Emmanuel Levinas - for å nevne noen.
  • Naturlig nok blir intellektualismen som fenomen diskutert i boka. «Med intellektualisme mener jeg denne overtroen på forståelsen, denne holdningen at alt er til for den mening det har, at det skal krystes erkjennelse og kunnskap ut av alt. For intellektualisten finnes det bare én ting han kan utrette i verden, nemlig å gripe mening. [...] Han vil stadig beholde grepet. Det jeg har sett klarere og klarere med årene, er hvor forarmende dette begrepet kan være. Det er så mye i verden du ikke makter å gripe,» uttaler Aarnes.
  • Tittelen «Ut av fatning» var blitt gjenstand for mange advarsler, sa Aarnes. Han minnet om at ut av fatning ikke er det samme som ute av fatning. En god venn hadde følgende kommentar: Det går an å miste fatningen, hvis man ikke mister retningen. Og - som Aarnes sa: På fransk har retning samme betydning som mening.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.