LEDER

Våpenhvile:

Stille før ny storm i Gaza

Dersom ikke noe sensasjonelt skjer, er det bare et tidsspørsmål om når neste krig eller de neste krigshandlingene starter.

VÅPENHVILE: En mann frakter barn forbi en bygning som ble bombet av Israel denne uka, før våpenhvilen. Foto: MAHMUD HAMS / AFP / NTB
VÅPENHVILE: En mann frakter barn forbi en bygning som ble bombet av Israel denne uka, før våpenhvilen. Foto: MAHMUD HAMS / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Minst 243 palestinere, inkludert 66 barn, drept i Gaza. På israelsk side tolv drepte, derav to barn. 1900 palestinere skadd i Gaza, 355 i Israel. Flere hundre bygninger lagt i grus i Gaza, skader for titalls milliarder kroner. Tragedier overalt.

Dette er fasiten etter elleve dagers krig mellom Israel og Hamas, militæroperasjonen israelske myndigheter kalte «Operasjon murens voktere». Nå hevder begge parter at de vant, men hvem tapte egentlig minst?

På kort sikt Hamas. I går feiret palestinere i Gaza, på Vestbredden og i Øst-Jerusalem det de mente var en seier. Det er vel en smule overdrevent, men Hamas klarte gjennom disse krigsdagene å samle palestinerne i en nesten felles front. Samtidig fikk israelerne en vekker gjennom rakettangrene fra Hamas og til dels Islamsk hellig krig. Rakettforsvaret Iron Dome klarte ikke å stå imot massive angrep, flere raketter slapp gjennom. Det har nok Hizbollah i Libanon merket seg.

Hva så med Israel? De militære styrkene var som vanlig helt overlegne, men denne krigen har ikke minst dreid seg om statsminister Benjamin Netanyahu og hans politiske framtid. Trolig blir det ingen ny regjering i Israel før fristen går ut 2. juni. Dermed blir det nyvalg. Først når nye meningsmålinger blir offentliggjort, vil vi se om Netanyahu har tjent på krigen, slik han åpenbart har satset på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer