KOMMENTARER

Striden mellom USA og Frankrike

Stillehavet er et opprørt hav

Joe Biden tok en Trump og sparket Frankrike i skrittet, Boris Johnson leker imperiets siste lek og Australia byr på et av vår tids store rustningskappløp, skriver Morten Strand.

EN PEKEFINGER: Nato-toppmøtet i juni, Emmanuel Macron retter en pekefinger mot Joe Biden. Nå er han dolket i ryggen. Foto: AP / NTB
EN PEKEFINGER: Nato-toppmøtet i juni, Emmanuel Macron retter en pekefinger mot Joe Biden. Nå er han dolket i ryggen. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er krig i vår vestlige idyll. Den er riktignok «bare» diplomatisk. Men det er diplomatisk orkan i kastene når Frankrike kaller tilbake sine ambassadører fra USA og Australia. Frankrike har ikke kalt sin ambassadør til USA tilbake siden 1790-åra, umiddelbart etter begge lands skjellsettende revolusjoner, som forøvrig er avgjørende forutsetninger for at «Vesten» ble som det ble.

Frankrike kaller sin nærmeste allierte, USA, for en forræder etter at det i forrige uke ble klart at USA, Storbritannia og Australia dannet en ny sikkerhets-pakt, AUKUS. Paktens bunnplanke er en avtale mellom først og fremst USA og Australia om bygging av atomdrevne ubåter for den australske marinen. Det innebærer at Australia skroter en avtale med Frankrike fra 2015, om bygging av diesel-drevne u-båter. Avtalens verdi var på 56 milliarder Euro, det største våpensalget i Frankrikes historie.

Når Frankrike sier de er dolket i ryggen, så er det ikke uten grunn. For den nye sikkerhets-pakten ble forhandlet fram i all hemmelighet, bak Frankrikes rygg. USAs president Joe Biden har tatt en Trump, og dolket en av sine nærmeste allierte i ryggen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer