KOMMENTARER

Kontroversiell bok:

Stiller de vanskelige metoo-spørsmålene

Åsa Linderborg spør om når et seksuelt møte går fra å være noe begge parter har ansvar for, til å bli en trakassering eller et overgrep.

FURORE: Forfatter og journalist Åsa Linderborg vekker oppsikt med sin nye bok, som stiller spørsmål ved hvordan Sverige håndterte Metoo-vinteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix.
FURORE: Forfatter og journalist Åsa Linderborg vekker oppsikt med sin nye bok, som stiller spørsmål ved hvordan Sverige håndterte Metoo-vinteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Baderomsspeilet, det er som å se et maleri av en gal person. Jeg er vansiret av ulykke».

Det skriver Åsa Linderborg, den svenske forfatteren, kommentatoren og tidligere kulturredaktøren i Aftonbladet, i sin nye bok, «Året med tretten måneder». Boka er basert på Linderborgs egen dagbok og er blitt seinsommerens store snakkis i Sverige, på grunn av det private innholdet så vel som det politiske. «Året med tretten måneder» handler om året da metoo og oppgjøret med seksuell trakassering rullet over verden, og spesielt tungt over Sverige. Der gikk mediene svært aggressivt etter navngitte menn, og mange av dem ble i etterkant felt for brudd på god presseskikk.

Linderborg betrakter fenomenet fra en interessant dobbelt- eller trippelposisjon: På den ene siden var hun en tidlig skeptiker til de mest voldsomme utslagene av metoo-journalistikk, der vanlige presseetiske normer ble satt til side for å tjene det som ble opplevd å være en høyere hensikt. Hun hører en respektert kollega si at man «ikke kan kreve at alle metoo-historier må være sanne» og tror ikke sine egne ører.

På den andre siden blir hun selv grepet av tidsånden, og skriver svært harde kommentarer mot Benny Fredriksson, lederen for Kulturhuset Stadsteatern, som blant annet blir beskyldt for å ha presset en kvinnelig skuespiller til å ta abort. Når Fredriksson tar sitt eget liv, blir anklagende pekefingrer rettet mot Aftonbladet og Linderborg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer