DEBATT

Budsjettet

Stjeler fra de unge

Budsjettet ble vedtatt med en bismak. Erna har nok en gang kjøpt seg ett år til på Statsministerens kontor. Og det er det fremtidens generasjoner som betaler for.

UTEN PARLAMENTARISK FLERTALL: I seks av syv år har regjeringen Solberg måttet hestehandle med ett eller flere av de borgerlige partiene for å få vedtatt statsbudsjettet. Det koster mye penger, skriver innsender. Her er Frp's Sylvi Listhaug, og Siv Jensen, med lederne for de tre regjeringspartiene på pressekonferanse etter budsjettforhandlingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTEN PARLAMENTARISK FLERTALL: I seks av syv år har regjeringen Solberg måttet hestehandle med ett eller flere av de borgerlige partiene for å få vedtatt statsbudsjettet. Det koster mye penger, skriver innsender. Her er Frp's Sylvi Listhaug, og Siv Jensen, med lederne for de tre regjeringspartiene på pressekonferanse etter budsjettforhandlingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Forrige tirsdag ble regjeringen enig med Frp om neste års statsbudsjett. Det har gått mer enn syv år siden Erna Solberg ble statsminister. I løpet av disse syv årene har regjeringen hatt parlamentarisk flertall i ett år. Det betyr at i seks av syv år har Solberg sittet på bakrommet og gjort hestehandler med ett eller flere av de borgerlige partiene for å få vedtatt neste års statsbudsjett. Hver av disse hestehandlene koster penger. Penger som blir snakket altfor lite om.

Frp har presset regjeringen til å bruke 3,7 milliarder kroner på å gjøre sjokolade, brus, snus, øl og vin billigere. De har presset regjeringen til å bruke 600 millioner kroner ekstra på å redusere bompengebelastningen. De har brukt 128 millioner kroner ekstra til kjøp av helsetjenester hos private aktører. Og de har brukt 2 milliarder kroner ekstra på økte pensjoner i 2021.

Dette er våre unge, og de kommende generasjoner sine penger. Det er våre pensjoner, våre barns barnehageplasser og våre sykehjemsplasser. Dette er fremtiden.

At staten skal bruke mer oljepenger i nedgangstider er det politisk konsensus om. I så måte er det flott at regjeringen har bevilget store krisepakker til mange milliarder kroner til helsetjenestene og næringslivet under coronakrisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer