LEDER

Restaurantheder

Stjernetreff for pinsettmat

Det ble seks nye stjerner til norske restauranter i mandagens Michelin-kåring.

Maaemo i Oslo, her representert av kjøkkensjef og eier Espen Holboe Bang beholder sine tre stjerner i guiden og rangeres dermed som Norges beste restaurant. Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB
Maaemo i Oslo, her representert av kjøkkensjef og eier Espen Holboe Bang beholder sine tre stjerner i guiden og rangeres dermed som Norges beste restaurant. Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge markerer seg stadig sterkere på kartet over de aller beste gourmet-restaurantene. Under årets utdeling for nordiske restauranter, kom Norge ut med sitt beste resultat noensinne. De gamle stjernerestaurantene beholdt sine posisjoner og seks nye restauranter kom inn på kartet. Det ble også delt ut en grønn stjerne for bærekraftkultur.

Oppgraderingen er bemerkelsesverdig. Det som har skjedd i den tidligere så slitne og halvt forfalte Pedersgata i Stavanger øst, gir et godt bilde på utviklingen. For der ligger det nå to restauranter med Michelin-stjerne. I tillegg har de dratt med seg en rekke andre gode spisesteder av god kvalitet i samme område.

Dette viser at topp skaper bredde. Norge har over år løftet seg fra veikro-nivået (ære være dem) til å tilby matopplevelser av høy klasse. Stjernerestaurantene har ganske forskjellige menytemaer og geografisk fins de både i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen og i Lindesnes kommune, der den spektakulære undervannsrestauranten Under ligger.

Det er noen år siden de beste kokkene hadde rockestjernestatus, men når utvalget restauranter med Michelin-heder har økt så betydelig, så er det åpenbart at det har vært god rekruttering til norske kjøkken. Det forteller også at det norske publikummet er blitt mer kvalitetsbevisst, for det er ikke akkurat regjeringen som bidrar til suksessen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer