KOMMENTARER

Striden om ny sentralbanksjef:

Stoltenberg synker som en stein

Justisdepartementets habilitetsvurdering skulle være Stoltenbergs livbøye. Den bærer ikke. Hans kandidatur som sentralbanksjef synker som en stein.

FOR TETT? Forholdet mellom Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg er sentalt i diskusjonen om ny sentralbanksjef. Foto: Audun Braastad / NTB
FOR TETT? Forholdet mellom Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg er sentalt i diskusjonen om ny sentralbanksjef. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jens Stoltenbergs kandidatur som sentralbanksjef henger i en tynn tråd. Et flertall av de politiske partiene på Stortinget har uttrykt skepsis eller direkte motstand. Det har selvsagt betydning, selv om Stortinget formelt sett ikke har noe med utnevnelsen å gjøre. Det er til slutt Finansdepartementet og regjeringen som utnevner ny sentralbanksjef.

Og tråden blir bare tynnere. Den truer med å ryke helt.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holdt fredag 7. januar en pressekonferanse etter et hastemøte grunnet konflikten mellom Russland og Ukraina. Video: AP Vis mer

Etter en serie med avsløringer de siste dagene, har kritikken tiltatt i styrke. Søndag kveld åpnet Aftenposten ballet med en saftig avsløring. Avisa kunne fortelle om en privat middag i januar i fjor, hjemme hos Knut Brundtland. Allerede da diskuterte Stoltenberg stillingen med oljefondssjef Nicolai Tangen.

Noen hadde snakket sammen.

Snart skulle det vise seg at også statsminister Jonas Gahr Støre hadde vært involvert i sentralbanksjef-prat – til tross for at Støre har forsikret om det motsatte.

Det er helt avgjørende for saken. Det er forholdet mellom vennene Støre og Stoltenberg som avgjør om det går an å ha tillit til Stoltenberg som sentralbanksjef. Bankens uavhengige stilling er nedfelt i lov. Verken regjeringen eller banken tåler mistanke om bindinger som kan påvirke beslutninger.

Aller minst tåler de at Støre og Stoltenberg, og nettverket deres, har vært i kontakt om stillingen underveis.

Etter Aftenpostens avsløring om middagen hos Brundtland har det kommet fram to nye kontaktpunkter – en privat middag i mai, og en rusletur i oktober.

Under middagen i mai, også hos Brundtland, og igjen med Nicolai Tangen som gjest, tok oljefondssjefen opp Stoltenberbergs kandidatur som sentralbanksjef – denne gang med Støre, som var gjest under denne middagen.

Til TV2, som brakte saken, sier Støre: «Jeg sa da ifra at hvis Arbeiderpartiet vant valget og vi kom i regjeringsposisjon ville jeg i så fall være inhabil om Stoltenberg skulle være aktuell. Deretter ble det ikke snakket mer om».

Hvis vi skal tro Støres gjengivelse, går han her klar.

Når vi kommer til rusleturen i oktober, begynner imidlertid Støres forklaring å halte. Her har nemlig statsministeren vært uærlig, i beste fall ytterst upresis, i etterkant.

KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Støre og Stoltenberg var på skogstur sammen 24. oktober i fjor, forteller Støre i samme TV 2-sak denne uka. Under turen fortalte Stoltenberg om framtidsplanene. Støre sier det selv slik til TV 2: «Stoltenberg informerte meg 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som ny sentralbanksjef. Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet».

Det er noe helt annet enn Støre sa i midten av desember i fjor, før saken begynte å bli eksplosiv. På direkte spørsmål fra NTB, svarte Støre benektende på spørsmål om han og vennen Stoltenberg hadde diskutert stillingen.

Fordi saken er blitt omstridt, har NTB i dag publisert en ordrett transkribering fra intervjuet, fra 16. desember i fjor:

- Har du diskutert stillingen som sentralbanksjef med Jens?

- Nei.

- Nei. Så dere har aldri hatt noen samtale om det?

- Nei. Da dette dukket opp i mediene, at han kunne være aktuell, som en spekulasjon, så tok jeg kontakt umiddelbart med regjeringsråden og sa at hvis det skulle skje, som jo ikke jeg hadde fått bekreftet, så vil jeg som statsminister ikke kunne delta i behandlingen av det.

Støre sier nå til NTB at han uttalte seg slik i desember fordi han ikke vil karakterisere ordvekslingen under skogsturen i oktober som en samtale.

Dette fikenbladet er så lite at det ikke dekker mer enn en liten flik av underbuksa til Støre når han isbader.

Enda verre blir det av at Støre overfor Dagens Næringsliv rett ut har benektet å ha hatt noen som helst dialog med Stoltenberg om sentralbanksjef-jobben:

- Jeg så det på nett som alle andre, sa han til DN 14. desember, og fortsatte:

- Jeg har vært helt utenom det temaet også i vår relasjon, som har vart i mange år. Det er et politisk fellesskap, men også et kameratslig fellesskap.

For alle praktiske formål burde Stoltenbergs kandidatur strande her. Når uklarhetene om kontakten mellom de to vennene allerede nå er så store, bærer det bud om hva som kan være i vente dersom Stoltenberg får jobben.

Men så, som en livbøye, ble i dag Justisdepartementets lovavdelings habilitetsvurdering av Stoltenberg publisert. Her konkluderer lovavdelingen med at Stolbergberg ikke er inhabil som sentralbanksjef. Konklusjonen får store overskrifter, og slike habilitetsvurderinger er også tidligere brukt til å banke gjennom kontroversielle utnevnelser.

Denne livbøyen er imidlertid ikke dimensjonert for en størrelse som Stoltenberg. Stoltenbergs kandidatur som sentralbanksjef synker som en stein. Livbøyen gir ingen oppdrift, av to årsaker. Lederen i advokatforeningen Jon Wessel-Aas forklarer det første poenget enkelt: «Man er ikke generelt inhabil i en slik stilling. Det reelle spørsmålet i saken er om det er heldig å la en med hans politiske historie, og bånd, inneha en slik stilling».

Like viktig er det at Lovavdelingens vurdering ser ut til å være sterkt mangelfull. Lovavdelingens vurdering er, som vanlig, basert på opplysningene den har fått fra den som ber om vurderingen.

Dette får ofte kritikk, fordi det gir mulighet til å «manipulere» vurderingen ved å være selektiv når det gjelder opplysningene som gis til Lovavdelingen.

Denne gangen har likevel Lovavdelingen, i en egen e-post, eksplisitt bedt Finansdepartementet om å være oppmerksom på dette, også når departementet kommuniserer habilitetsvurderingen utad. Det er oppsiktsvekkende.

Minst like sterkt er det å lese den neste presiseringen i e-posten fra ekspedisjonssjef Kjetil Bøe Moen i Lovavdelingen. Han gir en formell, men likevel drepende beskrivelse av kvaliteten på opplysningene Lovavdelingen har fått som grunnlag for vurderingen:

«Når det gjelder forholdet mellom Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, er beskrivelsene knappe, både om deres personlige vennskap og om det langvarige fagligpolitiske samarbeidet de har hatt. Selv om noe av dette er forhold som er offentlig kjent, har vi ikke funnet det naturlig å bygge på annet enn det som framkommer i henvendelsen hit.»

Dette lyder nærmest som en selvpåført underminering av Lovavdelingens vurdering. Det er som om ekspedisjonssjefen understreker at habilitetsvurderingen er gjort basert på knappe, kanskje mangelfulle, opplysninger.

Det går ikke an å konkludere annerledes: Habilitetsvurderingen er i praksis verdiløs.

I Finansdepartementets foreløpige vurdering er det til alt overmål en passasje som viser nettopp hvorfor striden rundt middager og samtaler under skogsturen i oktober, er sterkt problematisk:

«Videre antas at Stoltenbergs håndtering av personlige forbindelser til aktive politikere, slik som arbeiderpartileder og statsminister Støre, kan være av betydning. God rolleforståelse kan bidra til at offentligheten har tillit til Stoltenbergs upartiskhet, mens utstrakt personlig kontakt mellom de to vil kunne virke motsatt vei. Dette er noe som kan forandre seg over tid».

Stoltenberg ser ikke ut til å ville trekke sitt kandidatur, men han bør likevel ikke bli sentralbanksjef. Hvis han utnevnes til jobben vil forholdet til regjeringen ri ham som en mare – og vice versa. Det aller merkeligste i denne etter hvert svært merkelige saken, er at noen fortsatt synes det er en god idé at Stoltenberg får denne jobben.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer