«Krig er for alvorlig til å overlates til generalene. Men det er også slik at næringslivsvirksomhet er for viktig til å overlates til næringslivsledere.»
Nato-sjef Jens Stoltenberg hadde videreutviklet det berømte munnhellet om politisk kontroll med krigen, til et saftig budskap til NHOs årskonferanse torsdag.
I salen satt alt fra presse til politikere og regiondirektører i NHO. Beskjeden fra Stoltenberg bør treffe i den regionen det kjennes mest – i magen.
Budskapet fanger nemlig essensen av hvorfor vi nå lever i vanskelige tider, hvorfor det for næringslivets del absolutt er grunn til å kjenne «uro», som også var tittelen på årets NHO-konferanse.
Salen koste seg med Stoltenbergs talegaver og overbevisningsevne. Etterpå kunne man høre småpraten gå rundt omkring i konferanselokalet med det sedvanlige poenget: Tenk om han fortsatt hadde vært Ap-leder!
Når de ble i så godt humør, kan en jo nesten mistenke dem for ikke å ha oppfattet kjernen i det Stoltenberg forsøkte å fortelle dem: Nå går vi inn i en periode med mer politisk kontroll over økonomien og næringslivet.
Det er ikke noe å bli i godt humør av.
Verden har de siste tiåra vært gjennom en relativt fredelig periode, med geopolitisk avspenning. I samme periode har globaliseringen, handelen, vokst. Næringslivet har blitt vant til sømløse forsyningskjeder som spenner over hele verden, som har sendt kostnadene nedover. Det har hatt helt udiskutable fordeler. Det bidrar til økonomisk vekst, og til billigere varer for oss forbrukere.
Nå har trenden snudd ettertrykkelig. Demokratienes regelstyrte verdensorden utfordres av autoritære krefter som vil ha en mer maktstyrt verden.
Svaret fra demokratier er også å vende seg mot mer maktstyring - innenfor det økonomiske området. Vi går fra frihandel og globalisering til proteksjonisme og regionalisering. President Bidens økonomiske stimulanspakke «Inflation reduction act» (IRA) gir store fordeler til bedrifter som bruker materialer fra, og etablerer virksomhet i, USA.
IRA er bare en av mange eksempler på den nye næringspolitiske virkeligheten. Dette er et tidsskille, som gjør det enda viktigere for Norge å ha gode avtaler og forbindelser med våre tradisjonelle allierte.
Det er ikke lenge siden Norge reiste med store delegasjoner for å knele for Xi Jinping. At Norge på samme dag, torsdag, kunngjorde at forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina er satt på hold, og signerte en omfattende gass og hydrogenavtale med Tyskland, er håndfaste bevis på at vi har trådt inn i en ny tidsalder.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!