DEBATT

Atomvåpenforbud:

Stoltenbergs problem

Norges beslutning om å delta som observatør på statspartsmøte er et viktig steg mot erkjennelsen av at Norges Nato-medlemskap ikke innebærer noen forpliktelse til å støtte kjernefysisk avskrekking.

ØKT FORDØMMELSE: Anbefalingen fra generalsekretær Jens Stoltenberg og Nato er at atomvåpen må forbli en hovedkomponent i Nato og få større betydning i alliansen, gjennom økt fokus på kjernefysisk avskrekking. Her ligger kjernen i Stoltenbergs problem med atomvåpenforbudet: Det har bidratt til økt fordømmelse av kjernefysisk avskrekking som sikkerhetspolitikk, skriver innsenderen. Her fra Nato-toppmøtet i Brussel for noen dager siden. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP
ØKT FORDØMMELSE: Anbefalingen fra generalsekretær Jens Stoltenberg og Nato er at atomvåpen må forbli en hovedkomponent i Nato og få større betydning i alliansen, gjennom økt fokus på kjernefysisk avskrekking. Her ligger kjernen i Stoltenbergs problem med atomvåpenforbudet: Det har bidratt til økt fordømmelse av kjernefysisk avskrekking som sikkerhetspolitikk, skriver innsenderen. Her fra Nato-toppmøtet i Brussel for noen dager siden. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er det første Nato-landet som bekrefter at de skal delta som observatør på statspartmøte til FNs atomvåpenforbud. Dette er et viktig steg på veien til norsk tilslutning og sender et tydelig signal til andre land i Nato om at det er fullt mulig å være en lojal Nato-alliert og samtidig ta avstand fra kjernefysisk avskrekking og arbeide for å avskaffe atomvåpen.

Det legges merke til i flere Nato-land, som nå vurderer å gjøre det samme.

Det er nok også grunnen til at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg går ut med beskjed til de allierte om å følge Brussel-linja: Atomvåpenforbudet er ikke veien mot en verden fri for atomvåpen. Det er uklart akkurat hvordan den veien ser ut fra Brussel.

Anbefalingen fra Stoltenberg og Nato er at atomvåpen må forbli en hovedkomponent i Nato og få større betydning i alliansen, gjennom økt fokus på kjernefysisk avskrekking. Her ligger kjernen i Stoltenbergs problem med atomvåpenforbudet: Det har bidratt til økt fordømmelse av kjernefysisk avskrekking som sikkerhetspolitikk.

Det er derfor Norges tilsynelatende kontroversielle standpunkt har skapt reaksjoner i USA og hos generalsekretæren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer