LEDER

Stopp masseovervåkingen

Det er ikke verdt det.

GRIP INN: Kjennelsen i Europadomstolen bør føre til at E-loven parkeres. Her statsminister Erna Solberg med nytt munnbind før fremleggelsen av statsbudsjettet 2021.
Foto: Heiko Junge / NTB
GRIP INN: Kjennelsen i Europadomstolen bør føre til at E-loven parkeres. Her statsminister Erna Solberg med nytt munnbind før fremleggelsen av statsbudsjettet 2021. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

For å forsvare Norge, er ikke lenger Forsvarets tradisjonelle grener til lands, havs og i lufta tilstrekkelig. Det digitale domenet er arena både for krig, terrorisme og annen påvirkning. Men selv om Forsvaret må inn i det digitale rom med full kraft, må det gjøres i tråd med prinsippene de skal forsvare: Den liberale rettsstatens.

I en fersk dom slår nå EU-domstolen fast at innsamling og masselagring av teledata er i strid med EU-retten. Dette kan få juridiske konsekvenser for den nye E-loven. Det bør få politiske konsekvenser. Et så inngripende tiltak bør uansett ikke innføres i et juridisk grenseland.

Allerede da Lysne II-utvalget leverte sin rapport om Digitalt Grensevern i 2016, var det klart at deres anbefalinger ville utfordre nordmenns grunnlovsfestede rett til personvern. Etteretningstjenesten hadde lenge ønsket å kunne overvåke mer digital trafikk, og fikk en utredning som begrunnet hvorfor det kan være lurt av hensyn til rikets sikkerhet. Fra et etterretningsperspektiv er selvfølgelig all informasjon nyttig informasjon, og det kan høres tilforlatelig ut at det skal være domstolene som avgjør når sikkerhetstjenesten kan bruke datatrafikken ut og inn av Norge som kilde. Loven pålegger teleoperatører å lagre all trafikk som går over grensene. Problemet er at gjør det aller meste av den digitale trafikken, for eksempel vil all bruk av sosiale medier og nesten all e-post bli omfattet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer