KOMMENTARER

Taiwan

Stor ståhei for nesten ingenting

Nancy Poesi har understreket sitt poeng. Hun gjør som hun vil når hun trosser Kina og sin egen president, og driver valgkamp i Taiwan.

HØY, MØRK OG ROSA: Nancy Pelosi i Taiwan. Foto: AP / NTB
HØY, MØRK OG ROSA: Nancy Pelosi i Taiwan. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets gamle husgud, tegneren, humoristen, og Dusteforbundets eneveldige president, Fredrik Stabel, gjorde seg en gang en refleksjon. Han spurte seg: Hvorfor snakker alle om sin egen suksess, for meg blir det bare konsekvenser.

NYTT KONFLIKTNIVÅ: Utenrikskommentator Morten Strand forklarer konsekvensene av Nancy Pelosis Taiwan-besøk. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Dagens parallell er det mye omdiskuterte besøket til Nancy Pelosi til Taiwan. Hun er sjefen i Representantenes, og nummer tre i det amerikanske makthierarkiet etter presidenten og visepresidenten, og dermed en vesentlig spiller også når USAs utenrikspolitikk formuleres og utformes. Dessuten tilhører hun president Joe Bidens parti, også hun er demokrat.

For Pelosi dro til Taiwan for å understreke sin egen suksess, og demonstrere amerikansk styrke, og solidaritet med de nesten 24 millioner taiwaneserne i deres eksistensielle konfrontasjon med Kina. Men hun høstet konsekvenser, med å avsløre at USAs politikk overfor Kina er usammenhengende og inkonsistent, under sitt besøk som ble avsluttet onsdag formiddag norsk tid.

For Taiwan handler selvsagt om taiwaneserne, men like mye om USAs og Taiwans veldig vanskelige forhold til Kina. Og mens Pelosi trosset både dramatiske kinesiske advarsler, og sin egen presidents egentlige vilje, med sin reise, så trosset hun også et klart flertall i meningsmålinger på Taiwan forut for besøket. Nesten to tredeler av taiwaneserne mente nemlig at Pelosis besøk ville være destabiliserende for øya deres.

Og for å blåse liv i Stabel igjen; etter alt å dømme svarte taiwaneserne slik de gjorde fordi de var mer opptatt av de uheldige konsekvensene av besøket, enn av troen på at det ville bringe suksess og bidra til stabilitet.

De har trolig rett. Nancy Pelosi skulle være rakrygget, insistere på verdien av demokrati, stirre det kinesiske diktaturet i hvitøyet, og snakke om uretten det begår med sin pøbel-oppførsel overfor mindre land og Taiwan, som Kina betrakter som «sitt», og har truet med invasjon for å få sin vilje. Men i stedet så var besøket som en utenrikspolitisk øvelse feil timet.

Tidspunktet var dårlig fordi den kinesiske presidenten Xi Jinping om to måneder åpner det kinesiske kommunistpartiets kongress, som skal velge ham for en tredje fem-års periode, og i realiteten trolig til diktator på livstid.

Xi bryter normen fra de siste mer enn 30 åra om at partisjefer bare skal sitte i to perioder, og dermed er behovet for å framstå som sterk og kompromissløs, og som en fryktløs nasjonalist, ekstra stort akkurat nå. Sånn kan man se Pelosis reise til Taiwan også som en gavepakke til Xi.

Men besøket kom ikke bare på feil tidspunkt. Det skjedde til tross for at både USAs militære og Joe Biden mente at det ikke passet med noe besøk nå. Biden ville altså ikke gi noen velsignelse til Pelosis besøk, men han kunne heller ikke stanse det. Formelt fordi Kongressen per definisjon er uavhengig. Reelt fordi en så synlig uenighet i enda større grad ville svekke USAs posisjon i forhold til Kina. Nå er uenigheten uansett tydelig nok eksponert, og USA framstår som vinglete i forholdet til Kina.

Dilemmaet er: Høy og mørk, som Pelosi. Som med sitt besøk startet en fire dager lang kinesisk militærøvelse rundt Taiwan som begynte onsdag, og som er en synlig opptrapping av konfliktnivået. Eller mer avmålt, som Biden, som ikke ser noe behov for å tråkke kineserne på tærne akkurat nå.

Det er selvsagt noe paradoksalt ved dette. Biden har gjort nettopp demokrati til sitt utenrikspolitiske slagord. Han vil samle demokratiske allierte for å stå sammen med USA, for nettopp å demme opp for særlig Kinas økte makt og innflytelse over global handel, og over andre land.

Så, hvorfor dro Nancy Pelosi til Taiwan akkurat nå? I mangel av utenrikspolitiske begrunnelser, må vi trolig lete etter en forklaring i USA selv. 8. november er det mellomvalg til Kongressen i USA. Alle de 435 setene i Representantenes hus, og 34 av de 100 setene i Senatet, er på valg. Republikanerne kan vinne flertall i begge hus, og dermed gjøre Joe Bidens to siste år i denne perioden til et mareritt.

Når demokratenes leder i Representantenes hus drar til Taiwan for å understreke at hun er høy og mørk, så er valget i november i det minste en forklaring. Sånn rett før en valgkamp. For All Politics is Local, som Pelosis forgjenger som speaker i Representantenes hus, Tip O´Neill, sa det allerede i det herrens år 1932.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer