KOMMENTARER

Boris Johnson og Donald Trump

Store ego, små sko

I likhet med sin amerikanske fetter, etterlater Boris Johnson partiet sitt i kaos og landet i dyp splittelse.

LIKHETER: Det er mange paralleller mellom Boris Johnson og Donald Trump. Begge var kjent som narsisstiske drittsekker og kvinnemishandlere, løgnere og bedragere, før de entret politikken. Hvorfor trodde noen de skulle forandre seg? Foto: Erin Schaff / POOL / AFP
LIKHETER: Det er mange paralleller mellom Boris Johnson og Donald Trump. Begge var kjent som narsisstiske drittsekker og kvinnemishandlere, løgnere og bedragere, før de entret politikken. Hvorfor trodde noen de skulle forandre seg? Foto: Erin Schaff / POOL / AFP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Bare timer etter at han gikk av, men ble sittende, er Boris Johnson allerede i gang med hevn og intriger. I et felt av middelmådige og feilbarlige kandidater som har meldt seg på i kampen om å etterfølge Boris, regnes den avgåtte finansministeren Rishi Sunak som den klart best kvalifiserte. Han er heller ikke uten feil. Sunak ble bøtelagt for festing i Downing Street under nedstengningen, den såkalte «partygate», og avsløringer om konas tvilsomme skattetriksing har også svekket ham.

Feilen med streitingen Sunak er heller at han fester for lite, vil mange si, men det er kanskje ikke så dumt med en døll fyr ved roret etter åra med partyløven Boris. Festen er over. Dagen derpå er det dyrtid og kriser i kø.

Men Boris Johnson vil ikke ha Sunak, som var en av de to første statsrådene som brøt ut og krevde hans avgang. Det utløste et stormløp mot utgangen, en saueflokk, som Boris Johnson foraktelig kalte sine partifeller i avskjedstalen. Formelt sett har Boris ikke lenger noe han skulle ha sagt, men han belager seg på å lede regjeringen til etterfølgeren overtar. Kanskje blir han sittende helt til oktober. I den posisjonen ligger fortsatt mye makt og rom for ugagn.

I helga ble det dessuten kjent at flere av de konservatives rike og innflytelsesrike støttespillere helst hadde sett at Boris fortsatte. De liker neppe signalene fra kandidatene om at tida er over for store skattekutt og kutt i det offentlige.

ABORT: I en tale fredag kveld raste USAs president Joe Biden mot høyesteretts avgjørelse om å fjerne den føderale retten til selvbestemt abort. I talen peker han på spesielt én hendelse som rystet ham. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Flere konservative ønsker at Boris skal fratre umiddelbart, og at partiet innsetter en overgangsfigur. Selv om både David Cameron og Theresa May ble sittende til arvtakeren var klar, er det annerledes med Boris. Han måtte gå, fordi han ble ansett som uegnet i stillingen. Verken hans eget parti eller velgerne stoler på ham lenger, og de er livredde for hva han kan finne på i de neste månedene.

Men så er det kandidater som ligger på været og ser hvor vinden blåser. Boris gikk av i skam, men har fortsatt mektige støttespillere og velgere som misliker at hans egne snur seg mot ham. Det kan være støtte å hente der. La oss vente å se.

Parallellene til Donald Trump har vært der lenge; to høyrepopulister som fulgte sine egne regler, dyrket splid og kaos og omga seg med opportunister. Begge var beryktet som narsissistiske drittsekker og kvinnemishandlere lenge før de inntok politikken. Begge var kjent som løgnere og bedragere.

Den legendariske redaktøren Max Hastings, som var Boris Johnsons sjef i The Daily Telegraph (Boris fikk sparken fra sin første jobb i The Times for sitatfusk), advarte britene i 2019 da Boris seilte opp som ny leder. Han skrev i et innlegg at Johnson var fullstendig uegnet som statsminister av grunner som synes profetiske nå, men som slett ikke trengte et slikt klarsyn for å spå. Alt som felte Boris Johnson - løgnene, upåliteligheten, vinglingen, opportunismen, narsissismen, mannssjåvinismen - var velkjent; ikke bare blant dem som kjente ham, men i offentligheten. Max Hastings skrev dessuten: Han ser ikke ut til å bry seg om andre mennesker enn seg selv.

Det samme kan sies om Donald Trump, en annen bortskjemt og selvopptatt overklassegutt som dessverre fikk det for seg at han skulle lede verden som et eneveldig realityshow. Hvor vanskelig kunne det være? Boris Johnsons ambisjoner som ung var å bli «verdenskonge», intet mindre. Han er smartere, betydelig mer belest og dannet enn Trump, men det synes ikke å ha gjort stor forskjell når egoet trumfer kunnskap og innsikt.

Nå sitter de der begge etter å ha skapt kaos og splid i hvert sitt land og sprer fortsatt frykt og uro. Det er denne skamløse viljen til å bryte regler, misbruke makt og gjøre alt for å beholde den, som gjør dem så farlig forførende i misnøyens demokrati. Straks de fikk makt, ante de ikke hvordan de skulle bruke den til annet enn selvpromotering og til å skade andre. Beskrivelsene av Boris Johnsons lederskap fra det britiske byråkratiet står ikke tilbake for harselasen med Trumps kunnskapsløshet; han var uforberedt, uforutsigbar og retningsløs.

Ledere som Trump og Johnson gjør varig skade. De omgir seg med veike opportunister og renser vekk folk med integritet og selvstendighet. De sår mistillit og splid blant velgerne. Den neste statsministeren i Storbritannia vil være en av de mange som lot ham holde på uten å si ifra. Den eneste trøsten er at det antakelig blir en som er mindre egosentrisk og litt mer sannferdig. Det samme kan ikke sies om Trumps etterfølgere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer