DEBATT

El-biler:

Støre har ingen tid å miste

Solberg-regjeringen gjennomførte ikke det de lovet. Nå må Jonas Gahr Støre innfri elbil-ladeløftet til flere hundre tusen som bor i borettslag og sameier.

JUBEL: Etter en valgkamp preget av klima, kan Jonas Gahr Støre utløse lade-jubel i høst, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB

JUBEL: Etter en valgkamp preget av klima, kan Jonas Gahr Støre utløse lade-jubel i høst, skriver innsenderne. Foto: Terje Pedersen / NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bor du i enebolig er det lett å lade elbilen hjemme. For flere hundre tusen mennesker som bor i blokker og rekkehus er det fortsatt vanskelig å lade bilen der de bor.

OPP NED: Etter en kollisjon i høy fart endte en bilist slik i Houston, Texas. Video: ViralHog. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Arbeiderpartiet, MDG, SV og Sp har etterlyst den nasjonale støtteordningen til elbillading på fellesparkeringer, som Solberg-regjeringen lovte i 2019. I befolkningsundersøkelsen Elbilbarometeret oppgir 60 prosent av beboere i borettslag og sameier at de ikke har lader hjemme.

Dette er ikke holdbart. Treg utbygging av hjemmelading setter Stortingets mål om bare salg av nye nullutslippsbiler fra 2025 i fare. Derfor forventer vi at Støre-regjeringen nå tar grep. Etter en valgkamp preget av klima, kan Støre utløse lade-jubel i høst.

Det rødgrønne byrådet i Oslo har med stor suksess gitt støtte til infrastruktur som gjør parkeringsplassen ladeklar i borettslag og sameier. Selve ladeboksen må beboeren selvfølgelig kjøpe og installere selv. Ordningen har vært en ubetinget suksess i Oslo.

Bor du i en enebolig kan du raskt kjøpe deg en hjemmelader, ringe elektrikeren og få den montert i garasjen eller på husveggen. Har du fellesparkering i et borettslag eller sameie uten ladeanlegg, er det ikke like enkelt.

Du har krav på å få sette opp en lader, men fellesskapet, gjennom styret, må også sikre at det bygges anlegg som gir en god og framtidsrettet løsning for alle.

De som bor i borettslag eller sameier, vet at det kan gå med mye tid til diskusjon og valg av løsninger. En økonomisk støtteordning vil hjelpe til slik at de kommer i gang, og sette fart på utbygging av nye ladeplasser.

Så langt i år ligger markedsandelen for elbiler i Norge på 60 prosent. Fortsatt velger fire av ti fossilbil når de skal kjøpe ny bil, og 2025 er like om hjørnet. Støre har ingen tid å miste. For at folk skal kunne bytte til elbil må alle kunne lade hjemme, også folk som bor i borettslag og sameier.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer