KOMMENTARER

Statsbudsjettet:

Støre lekte med ilden

Enigheten om budsjettet har styrket SVs posisjon. For det må de trolig takke Ap for brutte løfter, rot og en politisk fortelling som var i ferd med å komme ut av kontroll.

ENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt mandag pressekonferanse etter at regjeringen var kommet til enighet med SV i forhandlingene om statsbudsjettet. Foto: Annika Byrde / NTB
ENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt mandag pressekonferanse etter at regjeringen var kommet til enighet med SV i forhandlingene om statsbudsjettet. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter mye turbulens og politisk drama rundt stortingspresidenten og politikernes frynsegoder de siste to ukene, ble enigheten om statsbudsjettet en myk landing. SV kunne stige først ut av flyet med brede smil. Partiet kan med troverdighet hevde for at de får mer igjen for å forhandle i Stortinget, enn ved å sitte i regjering – slik de sa da de forlot regjeringssonderingene i høst.

SVs gjennomslag er betydelige. Partiet har fått flyttet på over 8 milliarder kroner. Det er langt mer enn det som er vanlig i budsjettforhandlinger. Skattene for de rikeste er økt på flere ulike måter, samtidig som trygdeavgiften er satt ned. Til sammen gir det en omfordelende effekt som er større enn nettoøkningen i skatt (på drøye to milliarder kroner) gir inntrykk av.

Med disse pengene har SV fått råd til gratis halvdagsplass i SFO for førsteklassinger, samt noen første steg på veien mot en tannhelsereform. I tillegg har partiet fått noen viktige gjennomslag på klimaområdet: Økt CO2-avgift på sokkelen, gunstigere firmabilbeskatning for elbiler og større forpliktelser om penger til energisparing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer