KOMMENTARER

Statsbudsjettet:

Støre lekte med ilden

Enigheten om budsjettet har styrket SVs posisjon. For det må de trolig takke Ap for brutte løfter, rot og en politisk fortelling som var i ferd med å komme ut av kontroll.

ENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt mandag pressekonferanse etter at regjeringen var kommet til enighet med SV i forhandlingene om statsbudsjettet. Foto: Annika Byrde / NTB
ENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt mandag pressekonferanse etter at regjeringen var kommet til enighet med SV i forhandlingene om statsbudsjettet. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Etter mye turbulens og politisk drama rundt stortingspresidenten og politikernes frynsegoder de siste to ukene, ble enigheten om statsbudsjettet en myk landing. SV kunne stige først ut av flyet med brede smil. Partiet kan med troverdighet hevde for at de får mer igjen for å forhandle i Stortinget, enn ved å sitte i regjering – slik de sa da de forlot regjeringssonderingene i høst.

KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SVs gjennomslag er betydelige. Partiet har fått flyttet på over 8 milliarder kroner. Det er langt mer enn det som er vanlig i budsjettforhandlinger. Skattene for de rikeste er økt på flere ulike måter, samtidig som trygdeavgiften er satt ned. Til sammen gir det en omfordelende effekt som er større enn nettoøkningen i skatt (på drøye to milliarder kroner) gir inntrykk av.

Med disse pengene har SV fått råd til gratis halvdagsplass i SFO for førsteklassinger, samt noen første steg på veien mot en tannhelsereform. I tillegg har partiet fått noen viktige gjennomslag på klimaområdet: Økt CO2-avgift på sokkelen, gunstigere firmabilbeskatning for elbiler og større forpliktelser om penger til energisparing.

Gjennomslagene på klima er likevel ikke like overbevisende som når det gjelder omfordeling. Det er uklart om denne skjevheten er et uttrykk for at SV prioriterte det ene mer enn det andre, eller om det var omfordeling som var lettest å få gjennomslag for overfor Ap og Sp. Sannsynligvis det siste. Lysbakken sier han «føler seg helt trygg på» grepene til sammen vil føre til lavere CO2-utslipp enn budsjettet den foregående regjeringen la opp til. Han tør altså ikke garantere det. De andre miljøpartiene kommer til å lese budsjettdokumentene med lupe, og ruste seg til ordkrig.

I tillegg til alt dette følger en rekke reverseringer; av kuttet i brillestøtte til barn, kuttet i barnetillegget for uføre og avkorting av trygd. I tillegg får arbeidsledige og permitterte feriepenger. På toppen kommer en endring som mange på venstresida har kjempet for: Kommuner får nå ikke lenger lov til å trekke barnetrygda fra sosialhjelpsutbetalingene. Sosialklienter skal dermed få barnetrygd som andre vanlige folk.

SV har fått sekken full med gaver. Tonen er dermed satt for framtidige forhandlinger, selv om de kan blir vanskeligere. Det er mange elementer som ga SV drahjelp denne gangen.

Ap hadde mange av reverseringene i sin 100-dagersplan, og var under et stort indre press (blant annet fra LO) om å innfri dette allerede i første budsjett. Støres forklaring her henger ikke i hop. Han sier at reverseringen kom på plass under forhandlingene med SV fordi de nå fikk enda litt mer tid. Samtidig sier han at han hørte beskjedene utenfra underveis. Både tid og overtalelse kom altså godt med.

Skatteøkningene er også av en slik størrelse at de kan bli vanskelige å gjenta ved hver eneste budsjettforhandling. Regjeringen fikk i tillegg over to milliarder i fanget gjennom et ekstraordinært utbytte fra statseide Statkraft. De ekstraordinære inntektene som følge av strømkrisa har smurt budsjettenigheten.

Samtidig har regjeringen ligget unna krana med oljepenger. Oljepengebruken er den samme som Solberg-regjeringen foreslo. Det er et viktig politisk styringssignal som det skal bli interessant å se om regjeringen klarer å følge de neste årene.

Men det er ikke bare økonomiske argumenter og politiske lovnader som har vippet spillet i SVs retning. Presset som Ap har fått føle på de siste ukene, har nok også bidratt. Saken om stortingspresident-vervet utviklet seg til ei smørje av klassisk merke, med maktkamp og politiske frynsegoder som sentrale ingredienser. Den siste uka blandet det seg med brutte, politiske løfter. Striden om feriepenger til permitterte og arbeidsledige ble koblet til frynsegode-debatten da Dagbladet kunne løfte fram stortingsrepresentantenes gunstige feriepengeordning.

Både Dagsavisen og Dagens Næringsliv bruke i helga tittelordspill med «black week» for å illustrere situasjonen. Støre og Ap lekte med ilden. Ytterligere forsinkelser og konflikter om budsjettet ville ha bygget videre på den dårlige fortellingen som var i ferd med å feste seg. Ap følte nok et sterkt behov for å få til en lykkelig løsning med SV.

Det er resultatet som teller, sa Støre mandag da han skulle forsvare de mange omkalfatringene i budsjettet. For velgerne er det kanskje riktig. Om noen måneder er det relativt få som vil huske detaljer fra noen stormfulle uker i november. For dynamikken i forholdet til SV har dette likevel fått betydning. Regjeringen har gitt store innrømmelser. SV har styrket sin posisjon.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer