LEDER

Støre tar et byks

Et styrket Ap, og med Sp og SV i stabile posisjoner, bekrefter at det går mot regjeringsskifte til høsten.

ØKER: I tillegg til økt oppslutning om Ap, kan Støre glede seg over økt støtte fra sine egne. Foto: Vidar Ruud / NTB
ØKER: I tillegg til økt oppslutning om Ap, kan Støre glede seg over økt støtte fra sine egne. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet gjør et byks på det politiske barometeret for mars, og blir igjen landets største parti. Partiet går fram 3,9 prosentpoeng til 24,3 prosent, omtrent på samme nivå som for et år siden. Samtidig kan Jonas Gahr Støre glede seg over at han nå har en sterkere posisjon blant egne velgere. Partiledermålingen fra februar viser at 60 prosent av Ap-velgerne mener han gjør en god jobb. Det er fremdeles lavt sammenliknet med andre partiledere, men likevel en fremgang på nesten 20 prosentpoeng.

Det store spørsmålet er om Arbeiderpartiets fremgang er starten på en bedre og mer stabil posisjon blant velgerne. Ifølge Ipsos, som har utarbeidet barometeret for Dagbladet, er Ap-velgerne flere, men også mer usikre på sitt partivalg. Fortsetter fremgangen kan det få store politiske konsekvenser etter høstens valg. Mars-målingen gir Ap og Sp 80 mandater på Stortinget. De mangler bare fem for å ha rent flertall. Det åpner for en situasjon der småpartiene til venstre kan bli parkert i kampen om makten.

Det er likevel et slags luksusproblem om man sammenlikner situasjonen på borgerlig side. Erna Solbergs fadese på Geilo er fanget opp i denne målingen. Det kan være en av grunnene til at Høyre er nede på 20,9 prosent. Det er et fall på 2,2 prosentpoeng fra februar og 4,6 fra januar. Også for Høyre gjelder det at velgerne er blitt mer usikre på partivalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer