KOMMENTARER

Støre vant hektisk kaosdebatt

I en kaotisk TV2-debatt ble det vanskelig for partilederne å skinne, men Støre dro i land en hårfin seier.

BERGEN: Programleder Arill Riise måtte blåse i fløyta flere ganger for å roe ned ivrige partiledere under kveldens debatt i Bergen. Bilder fra TV2. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NRK lyktes godt med en rekke dueller i første partilederdebatt i Arendal. TV2s løsning, der alle skal stå og kjempe fritt om ordet i en flytende debatt, ble mer hakkete. Dermed ble det også vanskeligere for partilederne å komme gjennom med overbevisende resonnementer.

Erna Solberg, Høyre:

Statsministeren klarer seg godt i den innledende runden om klimakutt. En skal stå opp tidlig om morgenen for å ta Erna Solberg på detaljkunnskap. Kan tall og detaljer om kutt i transportsektoren og framstår som hun har oversikt over hva som skal til. Får fram gode poenger om økt CO 2-pris i en sekvens med Trygve Slagsvold Vedum, og kommer inn på oljeskatteregimet som regjeringen nettopp har lagt fram forslag til endringer på. Dette siste poenget kunne hun brukt mer, men holder kanskje tilbake siden saken er teknisk og foreløpig lite etablert i nyhetsbildet.

STATSMINISTER: Erna Solberg på vei inn til partilederdebatten. Foto: Nina Hansen
STATSMINISTER: Erna Solberg på vei inn til partilederdebatten. Foto: Nina Hansen Vis mer

I skattedebatten peker hun på at forskere mener Aps statsbudsjett ikke vil gjøre noen forskjell på ulikheter. Ville ikke forsvare kutt i formuesskatten, skjønner vel at det er en tapt sak. Mener i stedet at Høyre-politikk innen utdanning og arbeid er det som skal til for å løfte folk ut av fattigdom. Et relevant poeng som nok treffer kjernevelgere.

Beroliger velgerne med at offentlig helsevesen skal være grunnstammen, men lokker med alternativer og mer valgfrihet innen blant annet rusbehandling.

Jonas Gahr Støre, Ap:

Støre vil ha debatten om klimakutt inn i et omstillingsspor. Her har partiet laget et kompromiss mellom fagbevegelsen og egen ungdomsorganisasjon som Støre med rette kan være fornøyd med. Men han misser muligheten til å fortelle hvordan partiet vil kutte utslipp, slik statsministeren svarte på. Tar seg inn igjen på det seinere, i en utlegning om hvordan de vil fordele kutt så de ikke rammer sosialt skjevt – riktignok med mange unntak. Finpusser Ap’s profil som kompromissparti i klimapolitikken.

KNAPP VINNER: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KNAPP VINNER: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Får åpne skattedebatten med sine forsikringer om litt mindre skatt til de som tjener mindre enn 750 000, og litt mer til de som tjener mer. Trekker seg så litt tilbake. Støres jobb i denne sekvensen var nok å berolige folk som tror Ap vil la seg diktere av venstresiden i skattepolitikken. Det lyktes han i, ikke minst med hjelp fra venstresiden som anklaget ham for å være en blek kopi av Erna Solberg.

Kritikken av fritt behandlingsvalg har vært en av Ap's viktigste valgkampsaker, men slet med å få fram forskjellen på det og partiets egen reform, fritt sykehusvalg.

Sylvi Listhaug, Frp:

Gir full gass i klimadelen i debatten, også denne gangen uten hemninger. Mener skogen kan redde oss, og omtaler stort sett alle klimatiltak for symbolpolitikk. Advarer mot å nedlegge oljeindustrien og gi makt til Saudi Arabia. Treffer nok svært godt mot de som er motstandere av klimapolitikk og kritisk til om klimaendringene er noe å bry seg om. For flertallet, som ikke er på linje med Listhaug her, framstår det nok likevel som om Listhaug – ikke alle de andre i panelet – lever i en fantasiverden.

Hadde tydelig bestemt seg for å være rolig smilende i skattedebatten, men brukte taletida først og fremst til knallharde angrep på dem hun kaller «venstreradikale sosialister» og Senterpartiet for å ville samarbeide med dem. Mer hakk i plata og mindre tydelig politisk enn i sist debatt.

Frp er forkjempere for dyre medisiner til kronisk syke. Det er en god sak. Frp er mot offentlig sløsing, men hver gang hun blir spurt om hvordan hun skal finansiere sier hun staten har mye penger.

Audun Lysbakken, SV:

Hevder at SV er det eneste partiet med et nøyaktig regnskap for klimakutt tonn for tonn, men det stemmer vel bare delvis. Klimameldingen til regjeringen er et systematisk arbeid for å forsøke å få til nettopp det. Lysbakken varmer så opp til det han virkelig er god på: One-linere. Sier at det må bli slutt på ting, før man sier ja til ting – Og at det vi må sette en sluttdato på, er Frp’s innflytelse over norsk klimapolitkk. Slik Frp posisjonerer seg i klimadebatten nå, er det et effektivt argument i seg selv.

Tar på seg ledertrøya i å angripe Erna Solbergs skattepolitikk, og får dermed stå som venstresidas tydeligste stemme i en åpenbar konfliktlinje.

God på presise, spisse formuerlinger. Sier at problemet er at Erna har kuttet i helsevesenet, og at det er for lite folk, ikke at det er for lite private helseløsninger. Avklarer at partiet ikke er mot alle private løsninger.

Kjell Ingolf Ropstad, KrF:

Kjell Ingolf Ropstad slet tungt i klimadelen av partilederdebatten sist. Denne gang hadde han forberedt seg bedre. Lyktes med å framheve klimapolitikken som regjeringen har gjennomført, og utfordret Vedum. Stjal et øyeblikk oppmerksomheten og fikk deler av debatten til å gå mellom ham og Vedum. Framsto litt heseblesende, men bedre enn sist.

I skattedebatten løfter han fram kontantstøtten igjen, og hevder at å fjerne den vil føre til økt fattigdom. Det er likevel ingen forskning som underbygger det.

Guri Melby, Venstre:

Venstre har fått vind i ryggen med klimasaken i valgkampen. I denne debatten satser hun på at kuttene må gjøres, uavhengig av at de kan slå ut usosialt. Det er et godt poeng, men kanskje litt smalt på et område som har bred appell.

Kaster seg innpå i skattedebatten, men er i overkant ivrig og roper for å avbryte de andre. Svak programledelse får ta deler av skylden. Får likevel fram et poeng om mange ulike, kostbare ønsker samlet sett hos de rødgrønne – selv om det helt riktig blir påpekt fra partilederne hun angriper at det ikke er slik politikk formes, altså ved å legge alle ønsker oppå hverandre.

Trygve Slagsvold Vedum, Sp:

Vedum sliter med å treffe de store temaene i klimadebatten. Trekker fram lav strømpris for å bygge ny industri. Det kan bli en debatt framover, men er ikke veldig høyt framme nå i valgkampen. Vender tilbake til dieselbilkjøret. Snakker igjen om pensjonisten med den gamle bilen, som om det er der det stopper.

Sp har ikke noen skattepolitikk som står til partiets retorikk om å redusere forskjellene, og prøver dermed å snakke mest mulig om avgifter. Dette er en oppskrift som har fungert godt i partiets oppgangstider, men er kanskje ikke like virkningsfulle i valgkampen hvor formuesskatt og skattenivå har vært sentralt. Ikke minst er det et problem for ham at samarbeidspartnerne vil øke avgifter. Blir stående litt aleine.

SLET: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SLET: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi trenger lokale sykehus og lokal beredskap. Det er mulig velgerne husker hva som skjedde sist Sp satt i en rødgrønn regjering, Liv Signe Navarsete husker det i hvert fall, men pandemien har satt helseberedskap i fokus og Vedum har et godt skremmebilde i konsekvensene av svenskenes sentralisering under pandemien. I helsedebatten var Vedum endelig på hjemmebane med løfter om å reversere sentralisering. Men avkledd av Støre, som tørt sa; men da må du bevilge penger til det, Trygve, og det har dere ikke gjort.

Une Bastholm, MDG:

Avfeier den ferske oljerapporten fra Rystad, og går rett på argumentene. Det er oljeslutt, mindre utslipp og mindre rødt kjøtt. Kjente argumenter om radikale politikk, men Bastholm er rolig, konkret og dyktig i framføringen. Blir satt i en skvis om ultimatum på stopp i letevirksomhet, men klarer å formulere et kort og sammenhengende resonnement som forklarer partiets strategi.

Det meste av våre skatte og avgiftsøkninger er miljøavgifter, sier Bastholm. Det viktigste for MDG er at de som har minst får skattelette. Barnefattigdom har særlig økt i byene og der lever de i miljøskadelige forhold, så en god miljøpolitikk er bra for dem også. Her blir MDG litt one trick pony. Svaret på alt er miljø.

Bjørnar Moxnes, Rødt:

Rødt har forsøkt å fri til industrien i sin klimapolitikk, og framfører et argument for omstilling når han slipper til i klimadelen. Kan være glad for at han ikke blir utfordret av programlederen om at partiet er totalt imot en sentral del av omstillingen og for norsk industri – havvind.

Dyrker outsiderrollen i skattedebatten og helsedebatten, med like sterke angrep på Støre som statsministeren. Ap kan ikke skjerme 80 prosent av skattekuttene til Solberg, sier Moxnes.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer