LEDER

Politisk barometer:

Støres skjebnedager

De som stemte Ap og Sp ved valget, er rødere og grønnere enn regjeringen.

EN TØFF START KAN BLI VERRE: Får regjeringen ikke flertall for budsjettet sammen med SV, må de ut i ukjent farvann for å søke flertall med Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Det er ingen grunn til å tro at det vil bli lettere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EN TØFF START KAN BLI VERRE: Får regjeringen ikke flertall for budsjettet sammen med SV, må de ut i ukjent farvann for å søke flertall med Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Det er ingen grunn til å tro at det vil bli lettere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Bare ett parti har en signifikant endring på politisk barometer for november, som Ipsos utfører for Dagbladet: Kristelig Folkeparti. De går tilbake 1,5 prosentpoeng fra forrige måling og befester sin posisjon godt under sperregrensa - på 2,5 prosent. Olaug Bollestad har en formidabel jobb foran seg, med å gjenreise partiet.

Oppslutningen nærmer seg grunnfjellet, som anslås til å være 2,5 prosent av velgermassen. Men også KrFs potensial er lavt, bare 5 prosent kan i det hele tatt tenke seg å stemme på partiet. Bollestad står foran noen skjebnesvangre valg. Vil hun breie ut partiet, risikerer hun å støte den mest konservative delen av grunnfjellet. Men om hun lykkes, er den potensielle gevinsten stor.

Én annen partileder bør bekymre seg like mye for denne målingen: statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Begge regjeringspartiene går tilbake i målingen. Arbeiderpartiet går tilbake med 1,8 prosentpoeng til 24 prosent, mens Senterpartiet går tilbake 1,7 prosentpoeng til 13,4 prosent denne måneden. Sp gjorde en bedre måling forrige måned og ender på novembers barometer omtrent som ved valget, mens Ap må se at tilbakegangen fra forrige måned bare fortsetter.

Selv om endringene ikke er signifikante, viser utviklingen en tendens. Også i Vårt Lands måling siste uke faller Arbeiderpartiet, der signifant. Med unntak av KrF går alle borgerlige partier fram. Og til venstre for Ap fortsetter både Rødt og SV framgangen fra forrige måned. Også MDG går fram, og ville med denne målingen fått 4,3 prosent og 7 mandater på Stortinget.

Både Ap og Sp mister velgere til alle opposisjonspartiene, på begge sider av den politiske skalaen. Men flest velgere går fra regjeringspartiene til de andre partiene på venstresida. Hvis dette var valgresultatet, ville venstresida økt antall mandater på Stortinget til 102, og altså på tross av tilbakegang for begge regjeringspartiene. De som stemte Ap og Sp ved valget, er altså rødere og grønnere enn regjeringen.

Mandag er dagen da regjeringen og SV helst skulle vært enige om statsbudsjettet for neste år. I skrivende stund er ingen enighet erklært, selv om den uttalte viljen til samarbeid mellom de tre partiene er sterk. Får regjeringen ikke flertall for budsjettet sammen med SV, må de ut i ukjent farvann for å søke flertall med Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Det er ingen grunn til å tro at det vil bli lettere.

Den tøffe starten for Regjeringen Støre kan bli enda vanskeligere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer