Det er gjentatt til det kjedsommelige. Likevel er det en nøkkel for å forstå Jonas Gahr Støre som politiker, Ap under hans ledelse, og kanskje regjeringsprosjektet han vil lede. Ap-lederens fremste kjennetegn som politiker, er at han har en diplomats tilnærming til politiske prosesser. Det har han med seg fra sin utdanning, og det har han selv vektlagt og uttalt i en rekke sammenhenger.
Som leder i Arbeiderpartiet lytter han til hva ulike sider i partiet mener om en sak, og så er hans oppgave å finne fram til et kompromiss. Til sjuende og sist må han selv også tone flagg, men det skjer ofte helt på oppløpssida - slik vi nå så i saken om rusreformen.
Å til slutt ta stilling ser han som sitt «lodd» som leder, som han formulerte det fra talerstolen på Ap-landsmøtet fredag.
At partiledere må veie ulike hensyn og forene fronter er ikke unikt for Arbeiderpartiet. Den sterke betoningen av at avgjørelser tynger, skiller seg likevel ut. Og er sant å si litt merkelig. Det skaper dessuten problemer for Støre.
1. Han kan framstå som svak og viljeløs.
2. Strategien oppmuntrer til sterk fløykamp.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger