KOMMENTARER

Støres vei mot mer rikdom

I regjeringens definerende prosjekt - omstillingen av norsk økonomi - har Arbeiderpartiet tatt styringen helt alene.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Norges vei til rikdom startet ikke med at vi fant olje, slik du kanskje har lært på skolen». Slik lyder åpningsreplikken i hver av de 11 episodene i radioserien «Norges vei til rikdom», som NRK har sendt fra i sommer og inn i valgkampen. Timingen er god, og høyst politisk relevant.

For en dyp forståelse av Støre-regjeringens prosjekt og største utfordring, er den omtrent obligatorisk lytting.

NRKS radioserie guider lytteren gjennom ulike epoker, fra midten av 1800-tallet og fram til i dag. Det er en fascinerende reise som gir grundig innsikt i moderne, norsk historie. Fortellingen skildrer et land med en liten, åpen økonomi – helt avhengig av sitt forhold til omverdenen. Vi har tross alt importert korn siden tidlig i middelalderen. I detalj beskriver serien hvordan Norge har utnyttet naturressurser og dyrket fram næringer med utgangspunkt i disse, næringer som har vært utsatt for sterk konkurranse og som har gjort det nødvendig for Norge å omstille seg en rekke ganger.

Konjunkturer, kriser og teknologiske skifter har kommet og gått, og Norge har greid seg rimelig godt. Dette har vært et mønster gjennom 200 år. I grove trekk kan vi takke et godt styresett helt fra vi fikk sterkt utvidet selvråderett på 1800-tallet, i tillegg til en relativt sett godt utdannet befolkning.

Grunnlaget for Norges rikdom ble lagt på 1800-tallet. I dette lyset blir omstillingen av Norge på vei ut av oljealderen ikke et spørsmål om før og etter olja. Det handler om neste steg i den lange utviklingen av Norges økonomiske historie. En epoke hvor vekst og velstand skal fortsette, denne gang med den utfordring at det må skje uten utslipp av klimagassutslipp.

Troppen Jonas Gahr Støre presenterte på Slottsplassen denne uka, tyder på at den nye regjeringen er skrudd sammen for å møte denne historiske utfordringen. Den vil by dem på rikelig med problemer.

Kanskje er det også derfor Arbeiderpartiet ser ut til å ta styringen, omtrent aleine.

Ap har sikret seg kontroll over alle de sentrale statsrådspostene som skal være involvert i omstillingen av norsk økonomi. Dette er et prosjekt regjeringen har løftet fram som en av sine aller viktigste saker, men som Ap har et klart større eierskap til. Senterpartiet er med på reisen, men partiprogrammene avslører at dette Ap’s prosjekt.

Ap har klima- og miljøministeren (Espen Barth Eide), næringsministeren (Jan Christian Vestre), fiskeri og havministeren (Bjørnar Skjæran) og olje og energiministeren (Marte Mjøs Persen). Senterpartiets logo er en firkløver, men det er dette Ap-firkløveret som sitter på nøkkelen til å låse opp veien videre for Norges industri og næringsliv, og dermed vår økonomiske utvikling de neste tiårene.

I tillegg har partiet samferdselsministeren (Jon-Ivar Nygård), som vil være avgjørende for å kunne få til raske kutt i klimagassutslipp.

I den forbindelse gjør det kanskje heller ikke noe at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er blitt finansminister - et departement som elsker CO2-avgift, og hater unntak og krumspring som for eksempel lavere veibruksavgift.

Det er naturligvis ikke slik at det er Arbeiderpartiet som har funnet på omstillingsplanene for Norge. Solbergs avtroppende regjering var godt i gang med det samme, blant annet med en energimelding og klimamelding som ble lagt fram tidligere i år og som i detalj beskriver ulike satsingsområder og tiltak. Når det gjelder næringsutvikling har vi hørt stikkordene mange ganger før: Satsing på havvind, hydrogen, karbonfangst og lagring og batterier, for å nevne det viktigste.

Støres regjering – og altså særlig Arbeiderpartiet – skal ta dette videre, og legger stor prestisje i oppgaven. Målene og ambisjonene er store, men det er ennå uavklart hvordan veien fram skal bli. Regjeringen signaliserer at staten skal ha en sterkere hånd på rattet, men dette vil ikke gi seg utslag i noen rein, statlig omstillingsplan. Næringsminister Vestre kommer fra jobben som leder for en suksessrik eksportbedrift. Utfordringen for Ap-firkløveret og Støre blir å finne ut hvordan statens muskler kan brukes på en måte som gjør at omstillingen får drahjelp, uten at man sløser bort krefter. For ressursene er begrensede, også i Norge.

Den nye regjeringen skal selvsagt gå løs på mange andre, vanskelige oppgaver. Det er likevel evnen til å ta solide steg videre i omstillingen av norsk økonomi som vil definere regjeringens ettermæle. Problemet er at omstillingen på ingen måte er gjort på fire år. I den store sammenhengen er en stortingsperiode uhyre kort, omtrent nok til å dekke ti minutter i en elleve episoders NRK-serie. Regjeringen vil være avhengig av å komme raskt i gang, og av å vise til konkrete, fortløpende resultater som forsikrer om at utviklingen på «Norges vei mot rikdom», fortsetter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer