KOMMENTARER

Støres vei mot mer rikdom

I regjeringens definerende prosjekt - omstillingen av norsk økonomi - har Arbeiderpartiet tatt styringen helt alene.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Norges vei til rikdom startet ikke med at vi fant olje, slik du kanskje har lært på skolen». Slik lyder åpningsreplikken i hver av de 11 episodene i radioserien «Norges vei til rikdom», som NRK har sendt fra i sommer og inn i valgkampen. Timingen er god, og høyst politisk relevant.

For en dyp forståelse av Støre-regjeringens prosjekt og største utfordring, er den omtrent obligatorisk lytting.

NRKS radioserie guider lytteren gjennom ulike epoker, fra midten av 1800-tallet og fram til i dag. Det er en fascinerende reise som gir grundig innsikt i moderne, norsk historie. Fortellingen skildrer et land med en liten, åpen økonomi – helt avhengig av sitt forhold til omverdenen. Vi har tross alt importert korn siden tidlig i middelalderen. I detalj beskriver serien hvordan Norge har utnyttet naturressurser og dyrket fram næringer med utgangspunkt i disse, næringer som har vært utsatt for sterk konkurranse og som har gjort det nødvendig for Norge å omstille seg en rekke ganger.

Konjunkturer, kriser og teknologiske skifter har kommet og gått, og Norge har greid seg rimelig godt. Dette har vært et mønster gjennom 200 år. I grove trekk kan vi takke et godt styresett helt fra vi fikk sterkt utvidet selvråderett på 1800-tallet, i tillegg til en relativt sett godt utdannet befolkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer