Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Storm i en ølboks

Man tar to ølbokser og setter dem foran to norske landslagsspillere, og vips kommer fotballpolitiet og andre moralister poppende ut av skapet.

STEFFEN IVERSEN OG EIRIK BAKKE stilte opp på en uskyldig test av danske og norske mat- og drikkevarer for Dagbladet. I oppkjøringen til det som er døpt «Slaget i Parken» 7. juni var de med på en sak som skulle ta litt av alvoret bort fra den enormt viktige kampen mot Danmark. Dessverre for Steffen Iversen og Eirik Bakke skjønte ikke fotballpolitiet og andre moralister humoren i saken.

I Dagbladet er vi bestyrtet over hva vår uskyldige sak har ført til for Iversen og Bakke. Siden Dagbladet kom på gata onsdag morgen har to av våre fremste fotballspillere opplevd å bli utskjelt og uthengt på en måte denne avisa ikke trodde var mulig. NRK kalte Dagbladets reportasje for et «skandaleoppslag» og TV2 kjørte saken som hovedsak i sine nyheter. Forstå det den som kan.

Iversen og Bakke har ikke gjort noe galt, det eneste de har gjort er å spise og svelge forskjellige matvarer, og å stikke tunga i og spytte ut øl og dram.

Og for dette er de altså plassert i moralens gapestokk.

Og Dagbladet blir beskyldt for å ha lurt spillerne opp i stry.

HVA SKJEDDE EGENTLIG? Og hvor i all verden kommer de sterke reaksjonen fra?

Det vi har vært vitne til de siste dagene er nok et eksempel på norske idrettslederes forsøk på å opprettholde et blankpolert glansbilde av våre toppidrettsutøvere som om de var uskyldige speidergutter uten levd liv og egne tanker. Og vi har sett nok et eksempel på det norske samfunnets plagsomme dobbeltmoral.

Er det noen som tror at danskene ville reagert på samme måte om det var to av deres landslagsspillere som deltok i en liknende test i ei dansk avis?

Og er det noen som reagerer på at disse gutta spiller hele sesongen med ølreklame på draktene i sine engelske klubber?

Jeg kommer tilbake til Fotballforbundets håndtering av saken, men la meg først rydde opp i noen uklarheter i hva som skjedde og ble sagt under Dagbladets reportasje.Det føles samtidig viktig å presisere at Dagbladet ikke synes bildet som ble trykket er moralsk forkastelig eller kritikkverdig på noen måte. Det vi beklager er at Steffen Iversen og Eirik Bakke på grunn av dette bildet nærmest blir behandlet som forbrytere.OG AKKURAT DETTE kunne nok Iversen og Bakke vært voksne nok til å innrømme dagen derpå. Hvorfor de tydeligvis føler seg så presset at de må ta avstand fra noe de i utgangspunktet følte var helt ok, bringer meg tilbake til Fotballforbundets rolle i saken.Det er umulig å ikke sitte igjen med et inntrykk av at forbundets ledere nok en gang knebler og umyndiggjør spillerne.Der landslagssjef Nils Johan Semb gjorde seg ferdig med saken under den første treninga, gjør moralens voktere i Fotballforbundet alt de kan for å helle bensin på bålet. Etter at Semb har prøvd å legge saken død for å konsentrere seg om det som er viktig - kampen mot Danmark - sto forbundets informasjonssjef, Roger Solheim, fram på tv og truet med å straffe Bakke og Iversen etter Dagbladet-reportasjen. I går kveld gjorde han alvor av trusselen: Iversen og Bakke fikk bot.HODERYSTENDE registrerer Dagbladet at det er mulig å komme på ideen å straffeforfølge spillerne for denne saken, og har et spørsmål til Fotballforbundet: Hva er forskjellen mellom det å omtale at Steffen Iversen og Eirik Bakke har smakt alkohol og spyttet det ut, og det å visualisere det gjennom bilder? Så vidt vi forstår er det ingen som har problemer med det som står skrevet i denne saken. Og at Bakke/Iversen har stilt opp og deltatt i denne uformelle testen Det skandaløse er altså at det vises på et bilde?Solheim og hans meningsfeller burde lyttet til John Arne Riise som i går uttalte følgende om mulige straffereaksjoner mot Bakke og Iversen: - La saken ligge. Det er Semb som er landslagets sjef, han har tatt det opp med gutta. Det får holde.Riise har rett, dette er ingen sak å forfølge.LA MEG TIL SLUTT MINNE OM at et av slagordene landslaget utarbeidet til internt bruk i fjor høst er «humør». Det finnes viktige ting i livet og det finnes uviktige. Det finnes skandaler, og de som mener at Bakke og Iversens deltakelse i Dagbladets test er en skandale må leve et fattig liv.Det eneste det er grunn til å beklage i denne saken, er den pepperen Bakke og Iversen har fått. De to har ikke gjort noe galt.

UTEN ALKOHOL: Dagbladet hadde spart Eirik Bakke og Steffen Iversen for mye kjeft om vi hadde trykket dette bildet i stedet for bildet med ølboksene i vår artikkel onsdag. Da hadde smakstest av norsk og dansk øl og dram bare blitt omtalt og visualisert, og moralpolitiet kunne pustet lettet ut.Foto: ARNT E. FOLVIK
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media