DEBATT

Rettsvesenet i Polen:

Støtter reaksjonære krefter

Det er oppsiktsvekkende at den norske dommerstanden støtter de reaksjonære kreftene i Polen, istedenfor å rekke hånden til de mange ærlige hardtarbeidende dommere og jurister som ønsker reformer.

VALGLØFTE: Å reformere rettssystemet var et valgløfte fra PiS (Partiet for Lov og Rettferdighet). Dette ønsket i 2017 hele 81 prosent av polakkene, uansett partitilhørighet, skriver kronikkforfatteren. Foto fra en støttedemonstrasjon for PiS i Warszawa: Wojtek Radwanski / AFP / NTB
VALGLØFTE: Å reformere rettssystemet var et valgløfte fra PiS (Partiet for Lov og Rettferdighet). Dette ønsket i 2017 hele 81 prosent av polakkene, uansett partitilhørighet, skriver kronikkforfatteren. Foto fra en støttedemonstrasjon for PiS i Warszawa: Wojtek Radwanski / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

21. september publiserte Dagbladet en artikkel om angivelig «demontering» av rettsstaten i Polen i beste ekkokammer-stil, der man refererer til andre lignende artikler som ukritisk gjengir opposisjonens framstilling av situasjonen i Polen.

Motdebattanter slippes som regel ikke til. Denne gangen støtter forfatterne seg utilslørt på et brev fra ICJ-Norge (Den Internasjonale Juristkommisjonen) der Terje Einarsen og Malgorzata Cyndecka viser seg å være styreleder og fagutvalgsleder i nettopp ICJ-Norge.

«PiS-regimet», som forfatterne kaller den demokratisk valgte regjeringen, sørget for sosiale og økonomiske reformer som forbedret levekårene til vanlige folk. Opposisjonspartiet PO (Borgerplattformen), som hadde makta i åtte år, skyr tilsynelatende ingen midler og følger rådene til Janusz Palikot som skrev åpenlyst at opposisjonen må lyve for å vinne. Med sine kontakter i utlandet klarer de å overbevise naive venner.

Under PO levde hvert tredje barn under fattigdomsgrensen, arbeidsledigheten var skyhøy, korrupsjon florerte og den såkalte moms-mafiaen tømte statskassa for svimlende 220 milliarder polske zloty (PLN) mens utrenskning i media sørget for at kritiske røster ble kneblet. Rettsapparatet var oppfattet som korrupt, ineffektivt og tronet høyt på mistillitstatistikkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer