LEDER

Dagbladet mener:

Straffens bestevenner

KrF og Frp vil at politiet igjen skal kjeppjage tunge rusavhengige. Ingen bør lytte til de to straffekameratene.

ULOVLIG PRAKSIS: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad vil gjeninnføre en ulovlig praksis. Foto: Lise Åserud / NTB
ULOVLIG PRAKSIS: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad vil gjeninnføre en ulovlig praksis. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Når KrF og Frp står sammen (og alene) om et forslag, er det sjelden noe fornuftig vi har i vente.

I helga har straffekameratene Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Per-Willy Amundsen (Frp) fortalt til NRK at de vil skru tiden tilbake. De vil at politiet igjen skal gå i gang med å ransake tunge rusavhengige. Det til tross for at Høyesterett i en fersk dom har slått fast at de ikke skal straffes for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

I mai sendte riksadvokaten ut et brev til alle landets politidistrikt om at de ikke lenger skal bruke mye ressurser på å ransake tunge rusavhengige. Bakgrunnen for det var den nevnte dommen i Høyesterett.

Den utviklingen er det ikke alle som liker. Frp og KrF mener det gjør politiet dårligere rustet til å ta bakmenn og bekjempe kriminalitet.

Problemet deres er bare at store deler av politiets håndtering av rusavhengige rett og slett har vært ulovlig.

Tidligere i år slo riksadvokaten fast at det har vært «systematiske feil og mangler i politiets håndtering av tvangsmiddelbruk i mindre narkotikasaker».

Politiet har i mange år gått altfor langt i å sjekke mobiler, grave i lommer og ransake huset til folk uten at de har hatt lov til det.

Politidirektøren og regjeringen har vist liten vilje til å rydde opp i den ulovlige praksisen. Da måtte Riksadvokaten ta saken i egne hender.

KrF og Frp prøver å skape et inntrykk av at dette er politisk aktivisme fra riksadvokaten. Det er det ikke. Det handler om at politiet må følge loven og noe så åpenbart som at rusavhengige også skal ha rettssikkerhet.

I krigen mot narkotika bør det meste være lov om vi skal tro de to. «Amundsen mener politiet for eksempel må kunne sjekke telefoner og finne ut hvem personen har kjøpt stoffet av» skriver NRK. Slik vil han gjøre slitne rusavhengige til politiets redskap for å ta kriminelle bakmenn. Det er ikke, og bør ikke være lov. Politiet bør finne bakmenn uten å bryte loven.

KrF og Frp vil ikke bare gjeninnføre en uheldig praksis. De vil innføre en praksis som er mye strengere enn det riksadvokaten mener er ulovlig.

Rusavhengige har også rettigheter. Regjeringen bør lukke ørene for ropene fra KrF og Frp. Ellers mister de det lille av troverdighet de har igjen i ruspolitikken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer