KOMMENTARER

Corona:

Strategien slår sprekker

Regjeringens strategi mot muterte virus løsner i sømmene. Signalene spriker, kommunikasjonen svikter og tiltakene mangler retning og konsekvens, skriver John O. Egeland.

PRESSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie under dagens pressekonferanse om coronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
PRESSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie under dagens pressekonferanse om coronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det har vært sagt før, men tåler å gjentas: Et coronavirus er dynamisk og forandrer egenskaper hele tida. Det kan bli mer smittsomt, mer eller mindre farlig, smitteveien kan endres. Det er alltid skjult og derfor vanskelig å oppdage og kontrollere. Slik er fienden regjeringen og helsemyndighetene står overfor.

Situasjonen er både kompleks og drastisk, og krever tiltak som rammer alle: Sosial kontroll som svekker friheten, forkrøpler liv og svekker troen på framtida. Likevel har tålmodigheten og oppslutningen om tiltakene vært god. Tilliten til myndigheten høy. Nå er det tydelig tegn på sprekkdannelser, uklar tale og manglende kontroll i regjeringens håndtering av viruskrisen.

Helsedirektoratets egen befolkningsundersøkelse bekrefter det. På det høyeste var støtten til myndighetenes tiltak på 88 prosent. De første fire ukene av 2021 har støtten sunket fra 70 til 60 prosent. I den yngste aldersgruppen, 16 til 24 år, er støtten enda lavere. Bare 35 prosent oppgir at de støtter tiltakene. Dette fallet i tillit har skjedd parallelt med at to muterte virus - et britisk og et sørafrikansk - har forverret smittesituasjonen. Myndighetene har svart med harde innstramninger med nivåer og kontrollsoner mange har problemer med å følge med på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer